Ekerse Cultuurprijzen uitgereikt

Gevierde laureaten en districtscollege

EKEREN – De drie cultuurprijzen worden door het district tweejaarlijks uitgereikt. Op donderdag 2 mei werden de laureaten verwacht in kasteel Veltwijck om tijdens een stijlvolle receptie hun prijs in ontvangst te nemen.


Bezielers van Tracé Ivan Janssens en Stef Van Eyck

Het betreft trofeeën van de hand van kunstenaar Bram Tassier, combinaties van beton en gelaste metaalfragmenten, die elk precies 2180 gram wegen, een getal eigen aan Ekeren.
Van de vier genomineerden voor ‘Beloftevol Talent’ bleek volgens de jury muzikant Glen Pellis, zanger-gitarist van ’t Zen Waai’ en ‘De Pikkedieve’ de geschikte winnaar te zijn. Centraal staat steeds het Antwerps dialect. Naast zijn eigen muziek is Pellis ook actief als bezieler van het meezingevent ‘Kattenberg Zingt’.

Voor de ‘Carrièreprijs’ waren er liefst negen nominaties en de jury bekroonde Jef Cleymans, 86 inmiddels en 62 jaar priester. Hij is de stichter (1968), boegbeeld, inspirator en bezieler van de Ekerse C-koren. De acht koren hebben in de loop der jaren een nationale en zelfs internationale faam opgebouwd. Jef was daarnaast ook enthousiast actief voor het Buntse Teresiakoor èn jeugdbewegingen Chiro en Scouts/Gidsen.

Voor ‘Blikvanger’ kwamen drie nominaties binnen en werd gekozen voor Cultuurstation Tracé, al tientallen jaren een begrip in Ekeren èn in de regio. Bezielers Stef Van Eyck en Ivan Janssens hebben altijd gestreefd naar een laagdrempelige werking, toegankelijk voor iedereen en vooral gedragen door toegewijde vrijwilligers. Die werking liep en loopt van jazz-jam over beeldende kunsten tot expo’s in het voormalige stationsgebouw en nu ook samenwerking via workshops met Buso De Tjalk op Rozemaai.

Districtsschepen Marc Elseviers, bevoegd voor o.a. cultuur, beklemtoonde op vraag van de jury ook de rol van de in januari onverwachts overleden Erik Baelus, genomineerd in alle categorieën. Zijn weduwe werd bedacht met ‘vergeet-mij-nietjes’.
(jdh)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *