Toerisme Kalmthout lanceert eerste wandelapp


KALMTHOUT – De vrijwilligersvereniging van Toerisme Kalmthout lanceerde eind november de eerste wandelapp van de gemeente. Dat gebeurde in samenwerking met de vzw Regionaal Landschap De Voorkempen.Kalmthout – “Brij, pap en banket. Reis mee in de tijd!” kreeg de wandelapp mee als titel. De te downloaden wandeling biedt niet zomaar een wandeling aan, maar serveert de wandelaar historische wetenswaardigheden en culinaire weetjes uit Heide.

Brigitte Vandenbergh is voorzitter van de vrijwilligersgroep van Toerisme Kalmthout en geeft uitleg. “We liepen al langer rond met het idee om ook in Kalmthout een wandelapp te lanceren. Het moest een app met meerwaarde worden en dus begonnen vrijwilligers met het verzamelen van alle mogelijke informatie om de app die surplus te kunnen geven.
De wandeling van 6 km begint en eindigt bij het standbeeld van Moeder Kee aan het station van Heide. In totaal worden vijftien tussenpunten aangedaan. Dat zijn niet de traditionele wandelknooppunten, maar wel stopplaatsen die wij kozen in functie van de wandeling”, legt Brigitte Vandenbergh uit.
Op elk van die punten krijgt de wandelaar extra uitleg. Dat kunnen voorgelezen historische wetenswaardigheden zijn, oude foto’s die je meenemen naar vervlogen tijden of leesteksten. Een van die stopplekken is het Amerikaans afweergeschut op de grote parkeerplaats naast De Vroente. “Toen de nazi’s Antwerpen en de haven bestookten met V-bommen, installeerden de Amerikanen een batterij luchtafweerkanonnen op de heide met de bedoeling de V-bommen uit de lucht te schieten. Als de vliegende bommen werden geraakt, ontploften ze soms in de lucht. Meestal stortten ze neer in het natuurgebied, maar ze minder schade aanrichtten dan in de dicht bewoonde regio”, zegt Brigitte Vandenbergh.
Heide is vanouds een wijk rijk aan hotels en restaurants. Vandaar dat je tijdens de lusvormige wandeling ook drie horecazaken tegenkomt: de Heihoeve, Monida en het Keienhof. “Naast  historische omkadering, geven we de deelnemers dan ook culinaire weetjes mee. Ook tafeletiquette komt aan bod.”Er wordt ook gestopt aan het Melkhuisje, dat je vindt op de hoek van de Geusenbacklaan en de Dennendreef. “Daar woonde de auteur Geert Pijnenburg tot aan zijn dood. Hij schreef zijn boeken onder het pseudoniem ‘Geert Grub’. In de jaren twintig en dertig was dit een trefpunt van artiesten van allerlei slag. Graficus Henri Van Straten, die samen met Frans Masereel, Joris Minne, Jan-Frans en Jozef Cantré de groep ‘De Vijf’ vormden, die vernieuwing brachten in de Europese houtsnijkunst. Ook dichteres Alice Nahon en burgemeester Camille Huysmans van Antwerpen verbleven hier soms”, geeft Brigitte Vandenbergh nog mee.
Voor de wandeling trek je best 2 à 3 uur uit, afhankelijk van de culinaire tussenstops.De wandeling kan je downloaden via   www.erfgoedapp.be/tour/1086 en https://izi.travel/nl/4ab8-brij-en-pap-reis-mee-in-de-tijd/nl

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *