Stabroek haalt de zon in huis!

Vorig jaar werden in onze gemeente op 185 woningen zonnepanelen geplaatst, de gemeentelijke samenaankoop  is hier niet vreemd aan. Sinds 2008 werden maar liefst op 318 daken zonnepanelen geplaatst.  Hiervoor gaf de gemeente premies voor een totaalbedrag  van 240.000 euro.  Eén op 20 gezinnen in Stabroek heeft zonnepanelen. Onze gemeente doet hiermee een kwart beter dan het gemiddelde in Vlaanderen want in Vlaanderen heeft één op 25 gezinnen zonnepanelen.
Ook de gemeente doet mee. Zo werden  reeds zonnepanelen  geplaatst op sportcentrum Vossenvelden en het gemeentemagazijn. Het nut ervan op andere gebouwen wordt onderzocht.
Hoe werkt een fotovoltaïsch paneel?
In een zonnecel wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. De panelen worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Wanneer de panelen meer elektriciteit leveren dan je kan gebruiken, wordt het overschot op het net gezet. Wanneer de panelen onvoldoende energie leveren, kan er extra elektriciteit van het net worden opgenomen.
Een zonnepaneel van 1 m² produceert per jaar ongeveer 100 kWh. Gemiddeld gebruikt een gezin tussen 3500 en 4000 kWh. Als je al je energie uit de zon wil halen, heb je dus 35 tot 40 m² panelen nodig.
Waar plaats je de fotovoltaïsche panelen?
Oriënteer voor een maximaal rendement de panelen tussen het zuidoosten en het zuidwesten, over het zuiden. Ideaal is een hellingshoek tussen 20° en 60°.
Hoeveel kosten fotovoltaïsche panelen?
De prijs voor 15-20 m² fotovoltaïsche panelen ligt in de grootte-orde van 15.000 – 18.000 euro. Een deel  hiervan kan je terugkrijgen:
–   Gemeentelijke subsidie:  10 % van de factuur met een maximum van 500 euro.
–   Belastingsvermindering: 40 % van de investering komt hiervoor in aanmerking (max. 3600 euro per jaar)
–   Groenestroomcertificaten: indien je dak degelijk geïsoleerd is, ontvang je per 1000 kWh die wordt geproduceerd een groenestroomcertificaat. Dit wordt gegarandeerd voor een periode van 20 jaar vanaf de inwerkingstelling van de installatie.
–  Opbrengst door de elektriciteitsproductie:  wanneer de productie van elektriciteit hoger ligt dan het verbruik, draait je KWH-meter terug. Als de meter 1000 kWh terugdraait, win je ongeveer 170 euro.
De terugverdientijd is ongeveer is ongeveer 6 jaar. Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en voor je portemonnee.
Voor meer informatie en premieaanvragen kan je terecht bij: dienst duurzaamheid, tel. 03/210 11 55 of duurzaam@stabroek.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *