District Ekeren woedend over schrapping financiële tussenkomst heraanleg Laar

“Infrabel chanteert ons en speelt met het leven van zwakke weggebruikers”
In Ekeren is een rel ontstaan tussen het districtsbestuur en Infrabel. Die waren in 2004 contractueel overeengekomen dat Infrabel 269.000 euro bijdraagt in de kosten voor de heraanleg van het Laar. Infrabel stelt nu, als extra voorwaarde, dat de stad Antwerpen haar beroepsprocedure intrekt voor het project “Aanpassing spoorvertakking Oude Landen”. Er komt een nieuwe juridische procedure wegens contractbreuk en Ekeren tast dieper in de geldbeugel om het project Laar te realiseren.
De plannen voor de heraanleg van het Laar, met een veilig afgescheiden fietspad, zijn al bijna vijftien jaar oud. Destijds bij de aanleg van de Hogesnelheidslijn, op enkele honderden meter van het Laar, kon Ekeren beroep doen op het compensatiefonds van Infrabel. “Wij hadden recht op schade veroorzaakt door zware vrachtwagens op het Laar en hinder aan de omwonenden. In 2004 werd een overeenkomst ondertekend door de toenmalige districtsburgemeester Christophe Thomas en oud-spoorbaas Karel waarbij Ekeren een toelage van 269.000 euro werd toegezegd” zegt districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA). “Door problemen met onteigeningen, en andere partners, liep de timing voor het Laar vertraging op. In 2012 kreeg het district bericht van Infrabel dat, door de indexering, de toelage was opgelopen tot 340.000 euro. Begin dit jaar gaven alle betrokken partijen zoals de stad, provincie, Rio-Link en Infrabel hun fiat en konden de aanbestedingsdocumenten worden klaargemaakt”.
Chantage
Begin deze week kreeg het Ekerse districtsbestuur bericht van Infrabel dat ze enkel betaalden als stad Antwerpen haar juridische beroepsprocedure intrekt voor het project “Aanpassing spoorvertakking Oude Landen”. Dat omstreden project, eveneens in Ekeren, krijgt heel wat tegenwind en de stad wil dat Infrabel haar huiswerk overdoet en de mogelijkheden van een spoortunnel onderzoekt. “De koppeling van beide projecten is pure chantage en Infrabel pleegt contractbreuk” zegt de Ekerse districtsburgemeester. “Beide dossiers hebben niets met elkaar te maken. Het compensatiefonds was in het leven geroepen voor de hogesnelheidslijn. Met de koppeling van beide dossiers speelt Infrabel ook met het leven van zwakke weggebruikers want het Laar is een belangrijke schoolroute en moet dringend aangepakt worden. De stad zal Infrabel aanklagen wegens contractbreuk”. Voor het district is de financiële tegenvaller geen reden om het project Laar af te voeren. “De aanbesteding is achter de rug en eind mei starten de werken” zegt districtsschepen Ludo Van Reusel (N-VA). “Het project kost 883.000 euro waarvan het district nu 360.000 euro betaalt. De rest is voor de provincie en Rio-Link. We zullen onze financiële meerjarenplanning aanpassen en misschien moeten we, op het einde van deze legislatuur, andere projecten uitstellen. Welke dat zijn moeten we afwachten”. Bij Infrabel is men bijzonder karig met commentaar. “We vinden het fietspad een goed project en hebben er graag compensatiegeld voor over. Daarom willen we een constructieve dialoog met de stad over hun beroepsprocedure”.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *