Voordracht en boek over de “Vrijwilligers voor keizerin Charlotte van Mexico” bij het Davidsfonds Kalmthout

voordracht-charlotte-mexico-L.Gorissen---Powerpoint-titel
Voor de leden van het Davidsfonds Heide (Kalmthout) –Kapellenbos is spreker Lieven Gorissen zeker geen onbekende, eerder een publicist met een gedegen faam. Op dinsdag 1 december bracht hij een boeiende, vlotte, leerrijke en rijk geïllustreerde voordracht voor onze afdeling, over het Belgisch vrijwilligerskorps dat als Pretoriaanse wacht naar Mexico trok. Op verzoek van keizer Napoleon III, die een ruimere expansie zocht overzee, werd in België een vrijwilligerskorps geronseld, dat als erewacht zou fungeren voor de Belgische prinses Charlotte, dochter van koning Leopold I, gehuwd met aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk, broer van keizer Frans-Jozef. Na enkele staatsrechtelijke hinderpalen te hebben gelicht, had Maximiliaan dan toch op 10.4.1864 de aangeboden keizertroon van Mexico aanvaard. Een 2000 Belgen zouden geronseld worden en de overzeese reis aanvatten, om in het verre Mexico hun Belgische prinses te beveiligen.
Met verve vertelde onze gewaardeerde spreker, hoe  in het Belgisch Parlement die aangelegenheid voor uiterst bitsige discussies zorgde en hoe de Belgische, maar ook de buitenlandse pers deze sterk controversiële materie naar hun lezers toe verwoordden. Na een overtocht, die ca.3 weken in beslag nam, zetten de Belgen voet aan wal en moesten zich vrijwel vechtend een weg banen doorheen vijandelijk gebied, waar republikeinse patriotten van Juarez  tot een guerilla overgingen, in een streek, die er zich bijzonder toe leende. De Belgen bereikten hun eindbestemming en namen de bewaking van het keizerlijk paleis, net buiten Mexico-stad gelegen, waar. Toch werden zij  al vlug bij het binnenlands strijdgewoel betrokken en door het Franse opperbevel met de “pacificatie” van de omgeving belast. Zij ondergingen echte slachtpartijen. Toen keizer Napoleon III ertoe genoopt was, om financiële en binnenlandse politieke redenen, zijn expeditieleger uit Mexico weg te halen, trok keizerin Charlotte in 1866 moedig naar het Vaticaan, waar zij machteloos aanklopte. De burgeroorlog in Mexico verspreidde zich allengs over heel het land. Keizer Maximiliaan werd, na moedig verweer, gevangen genomen en op bevel van Juarez gefusilleerd. Het Belgisch vrijwilligerskorps viel uiteen: deserties en ziekten, doden en zwaar gewonden. Een aantal keerden- weliswaar als helden gevierd-terug. Eigenlijk een roemloos einde.
Spreker wist gevat de ingewikkelde implicaties van dit epos boeiend voor te stellen, vooral  dan aan de hand van rijk gestoffeerde beelden en kaarten. Tot slot stelde hij zijn 132 bladzijden en rijk geïllustreerd nieuw boek voor over het besproken onderwerp, dat te koop was aan 10 €. Beslist een geslaagde Davidsfonds-avond. Het boek is nog te koop bij de auteur Lieven Gorissen, 03.666.23.23 en lieven.gorissen@telenet.be
(Frank Couscheir, voorzitter Davidsfonds Kalmthout)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *