Eigenaars van Motoren Lady houden reünie in Mariaburg

Op 17 juli 2016 verwelkomde de Wijkwerking niet minder dan 13 unieke motoren.

MARIABURG – Unieke Lady-motoren werden tot net voor de Tweede Wereldoorlog gefabriceerd in de Frans Standaertlei in Sint-Mariaburg. In 2016 organiseerde Wijkwerking Mariaburg samen met wijlen Jo Van Vlierberghe een reünie van Lady’s eigenaars in het dienstencentrum Antverpia. Deze onvergetelijke happening krijgt op zaterdag 12 mei een vervolg.

Sint-Mariaburg was vroeger niet alleen een vakantieoord voor Antwerpenaren en artiesten. Een constructiewerkhuis van Lady motoren, was tot ver buiten onze grenzen bekend. Net voor de Tweede Wereldoorlog sloot de firma de deuren.

Al in die tijd waren dames op de motor niet vreemd.

Het Ets. Lady s.a. Sainte-Mariabourg-Anvers in de toenmalige Gezondheidslei, nu Frans Standaertlei, was een wereldbekend constructiewerkhuis voor de bouw van Lady (cross) motoren. Wijlen Jo Van Vlierberghe uit Zeeland bezat zo’n ‘lady’. Toen hij jaren geleden in Mariaburg een rondrit maakte, wou hij de vergane glorie in de aandacht brengen. Tussen 1924 en 1939 werden in het werkhuis een tweehonderd tal motoren gefabriceerd. Jo Van Vlierberghe vond er 31 terug in België, Nederland en één in Frankrijk. In 2000 kwamen een aantal eigenaars samen in café Laboureur op de hoek van de Schriek en de Willy Staeslei. Op 17 juli 2016 verwelkomde de Wijkwerking niet minder dan 13 unieke motoren. Het succes was dermate groot dat de vraag om de reünie op 12 mei wordt herhaald.

De motards maken en ritje van tweemaal 30km in de regio.

n het rond het Antverpiagebouw in de Sint-Antoniuslei presenteert de wijkwerking in samenwerking met het DC Antverpia een nieuwe editie van Lady on Tour. In zaal De Baeck trekt een unieke tentoonstelling de aandacht en beneden in de sportzaal kan je een aantal Lady’s bewonderen. Achter het Dienstencentrum verzamelen een aantal motoren. Om 10.45u maken de motards een ritje en rijden zeker in de Frans Standaertlei voorbij de plek waar ooit de motoren werden gefrabriceerd. Om de aandacht van de voorbijgangers te trekken werd in 2016 aan de poort van de oude firma (nu scoutslokaal) een gedenkplaat onthuld. Na een rit van 30 km worden de motards omstreeks 12.30u opnieuw aan het DC verwacht. Om 14u vertrekt een tweede rit van 30km.

De activiteiten in het dienstencentrum zijn gratis. (mw)

www.mariaburg.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *