Tentoonstelling ‘Een Beestige Boel. Dieren onderweg’

elfportretkl
[Not a valid template]
De educatoren van het Vlaams Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu, De Vroente en van het Bezoekerscentrum De Nachtegaal (Departement Leefmilieu, Natuur en Energie) namen de educatieve pagina’s van de Suske en Wiskestrip ‘De Beestige Brug’ onder de loep. Ze ontwikkelden op basis hiervan de tentoonstelling ‘Een Beestige Boel. Dieren onderweg.’. Deze tentoonstelling toont op een speelse manier wat een ecoduct is, waarom padden tunnels nodig hebben, hoe een eekhoornbrug werkt en waarom vissen soms de trap nemen. Je ontdekt er hoe ook jouw tuin een paradijs voor dieren is en onderdeel kan zijn van een groen netwerk.
In de educatieve strip ‘De Beestige Brug’ ondervinden Suske en Wiske aan den lijve hoe het is om een dier te zijn in Vlaanderen. Door de vele wegen zitten dieren vaak gevangen op een groen eilandje, en kunnen ze zich niet meer makkelijk en veilig verplaatsen tussen de leefgebieden. Meer info op www.debeestigebrug.be
Versnippering en ontsnippering
Mensen bouwen steden en dorpen, wegen en fabrieken en bewerken het land. Daardoor geraakt de natuur hoe langer hoe meer versnipperd. Dieren en planten zitten gevangen op eilandjes en kunnen zich niet meer gemakkelijk en veilig verplaatsen. Verschillende overheden en organisaties spannen zich daarom in om die groene snippers terug met elkaar te verbinden.
We kunnen versnipperde leefgebieden van dieren bijvoorbeeld opnieuw verbinden met een ecoduct; een groene brug voor dieren. Ook andere maatregelen zoals ecotunnels, ecokokers, ecoduikers, amfibieëntunnels en gecombineerde maatregelen geven dieren een veilige oversteekplaats. Ecorasters die je geregeld langs de weg ziet, maken eveneens deel uit van de ontsnipperingsmaatregelen. Zij leiden de dieren naar de verschillende oversteekplaatsen en ze zorgen ervoor dat dieren niet op de weg belanden.
Naast al deze structurele aanpassingen om veilig de weg over te geraken, zijn er ook talrijke aanpassingen aan waterlopen zoals vistrappen en plasbermen. Er kan bovendien ook ontsnipperd worden via kleine landschapselementen en wegbermen. Door middel van een aangepast ecologisch bermbeheer kunnen planten overleven en zich uitzaaien. Dieren kunnen via deze verbindingen ook de andere leefgebieden bereiken.
Meer weten over ‘versnippering en ontsnippering’?
In het voorjaar organiseert De Vroente een infoavond waarbij Luc Janssens (Departement LNE, Vlaamse Overheid) het belang schetst van een groen netwerk en van de ontsnippering van ons landschap.
Praktisch
Deze tentoonstelling kan u in De Vroente, Putsesteenweg 129 te 2920 Kalmthout bezichtigen  van 6 februari tot en met 15 mei 2016 en van 15 september tot en met 24 december 2016. Gratis toegang – Website: http://www.devroente.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *