Groot tuinfeest voor 50 jaar Velt

Dirk Platteau (Velt -Stabroek), Eddy Janssen (Velt-Brasschaat), Erik Jongenelen (Velt-Stabroek)
en Marc Van Gils (Velt-Driehoek) bij de zelf gekweekte bioplantjes

STABROEK – Op zondag 20 januari 1974 werd de vzw Velt geboren een nieuwe sociale beweging: Vereniging voor Ecologische Land – en Tuinbouw, die al enkele jaren eerder was opgericht .  Velt bracht de principes van de ecologische teelt onder de aandacht en in de praktijk voor een breed publiek.
 50 jaar ijveren Velt-leden voor duurzaam tuinieren, een gezonde keuken en een ecologische manier van leven. Vandaag zijn er in Vlaanderen en Nederland 170 lokale Velt-groepen, met ruim 1.000 vrijwilligers en 22.500 leden met een hart voor ecologisch leven. 50 jaar Velt werd  gevierd met een groot tuinfeest op 5 mei.  De afdelingen Brasschaat, Polder en Groene Driehoek (Essen/Kalmthout/Wuustwezel) organiseerden dit samen in de Velt-tuin ‘De Heuvels’ in Stabroek.

Je kon er bioplantgoed en zaden kopen en ruilen. Je vond er een stand van de zadenwerkgroep, de imkers, de compostmeesters, nestkastenverkoop, bloemen van het bloemenbos enz.  In het Velt-café kon je gezellig keuvelen met muzikale omlijsting. Voor de kinderen werd er een fotozoektocht georganiseerd.

Velt Heuvels
In 1977 werd in Stabroek een afdeling opgestart. In 1987 begon men met op een ecologische manier groenten te kweken in de Velt-tuin aan de Frans Hotagstraat. Samentuin ‘Heuvels’  is 1 ha groot en is een voorbeeld van biodiversiteit en samenwerking. Je vindt er een 25-tal percelen waar biologische groenten worden gekweekt. Er is een boerenbloementuin, een kruidentuin, een appelboomgaard met 80 appelsoorten, een kikkerpoel en een insectenhotel.

Velt wil mensen verbinden die milieuvriendelijk aan de slag willen in tuin en keuken. Samen promoten zij een gezond leven op het ritme van de seizoenen en dit met respect voor de natuur. Je kan bij hen terecht voor workshops, cursussen, kooklessen, bezoeken en rondleidingen.

Om dit mooie domein in een perfecte staat te houden, voeren de tuinders elke eerste en derde zaterdag van de maand de nodige onderhoudswerken uit, telkens tussen 9 en 12 uur.  Je kan dan een kijkje komen nemen. Op aanvraag worden er rondleidingen georganiseerd.

De Velt-tuin heeft ook een pedagogisch luik. Lagere schoolkinderen kunnen samen met de tuiniers kennismaken met de tuin door een klassikaal bezoek.  Velt werkt samen met vele professionele partners, zoals lokale overheden, zorginstellingen, scholen en bedrijven.

Info:  Erik Jongenelen: 0477 99 07 69 – E-mail: info.polder@velt.nu  – Dirk Platteau – marodi@telenet.be

Noteer alvast in je agenda:
– Op 1 en 2 juni opentuindagen bij Velt-tuin, Frans Hotagstraat te Stabroek

– Grote proeverij tomaten, paprika en pepers in samenwerking met het Bloemenbos te Stabroek op 1 september van 10 tot 17 uur. Samen zoeken we de lekkerste  variëteit en verzamel je vele zaden voor volgend seizoen. Iedereen die zelfgekweekte tomaten, paprika’s en/of pepers meebrengt, wordt beloont met een leuke attentie.  Lieven David vertelt je alles over tomaten en beantwoordt al uw vragen.  Voor de tomatenliefhebbers zijn er tal van activiteiten: een kookdemo met tomaten, presentatie over ziekteresistentie tomaten, bespreking teeltproblemen voorkomen bij tomatenkweek… In samenwerking met Bloemenbos https://velt.nu/bloemenbos  en de Beek https://debeekblog.wordpress.com/  – info: zadenwerkgroep@velt.nu

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *