Geen zon? Geen probleem. Aertssen Group ziet het licht dankzij energiespecialist Zenobē

1250 ton CO2 besparen op 15 jaar. Dat is wat Aertssen en Zenobē samen van plan zijn door het overschot aan zonne-energie geproduceerd op de logistieke site van het familiebedrijf, op te slaan in een tweedehands batterij van 1,4MW – een primeur voor België.

Hernieuwbare energie is de toekomst. En belangrijker dan ooit als we de doelstellingen van COP26 willen behalen en de opwarming van de aarde onder de 1,5°C willen houden. Klein detail: voor hernieuwbare energie is er wind nodig. En zon. Wat als deze niet voorhanden is? Wat als er geen zon is, en ook geen wind? Dan is de Britse accuopslagoperator Zenobē het lichtpuntje in de duisternis. Althans voor familiebedrijf Aertssen. Want dat kan vanaf 7 december 2021 het teveel aan geproduceerde zonne-energie opslaan in … een voormalige batterij van een elektrische bus.

Aertssen & geven e-busbatterij tweede leven en bouwen samen aan CO2-neutrale toekomst
De grootste uitdaging van hernieuwbare energie? Zon en wind zijn afhankelijk van het weer en dus niet permanent beschikbaar. Om op elk moment van de dag – en nacht – over elektriciteit te beschikken, moeten we die energie efficiënt kunnen opslaan. In batterijen uit e-bussen, bijvoorbeeld. Die geeft energiespecialist Zenobē een tweede leven in een energieopslagsysteem. Voor familiebedrijf Aertssen, dat bovenop z’n kantoren langs de E34 al 55.000 zonnepanelen installeerde met een piekvermogen van 1.650kW, is deze batterij dan ook dé oplossing. En een sluitend vervolg op hun duurzaamheidsverhaal.

Problemen met bevoorrading en prijsschommelingen verleden tijd door opslag van zonne-energie
Opslag in batterijen zorgt voor een evenwicht in vraag en aanbod, die eindelijk op elkaar afgestemd worden. Prijsschommelingen worden daardoor onder controle gehouden. Voortaan produceert Aertssen dus niet enkel z’n eigen zonne-energie, het slaat zijn surplus ook op in de innovatieve Zenobē-batterij. Om er in tijden van schaarste of ‘s nachts z’n elektrische vorkheftrucks mee op te laden. Aangezien het familiebedrijf minder energie van het net moet afnemen op de duurdere momenten van de dag, betekent deze batterij voor Aertssen dus een fikse besparing. De Zenobē-technologie geeft eigenaars van hernieuwbare energiebronnen de kans om die op grote schaal in te zetten door hen de laatste en belangrijkste sleutel tot koolstofvrije energiesystemen in handen te geven: bevoorradingszekerheid.

De sleutel tot netto neutraliteit: batterijopslag
De batterij van een elektrisch voertuig heeft een eerste levensverwachting van vijf tot acht jaar. Daarna voldoet ze dan misschien niet meer aan de vereisten om een voertuig aan te drijven, een groot deel van de oorspronkelijke capaciteit is nog lang niet verloren. Zenobē poetst dergelijke batterijen op en geeft hen een nieuwe bestemming, een tweede leven op een vaste stek. In dit geval voorziet ze Aertssens commerciële activiteiten – en elektrische vorkliften – van eigen stroom.

Steven Meersman, mede-oprichter Zenobē: “Het is een primeur voor België dat een busbatterij een tweede leven krijgt als opslagplaats voor hernieuwbare energie op de site. Zo zie je maar dat EV-batterijen perfect mee vorm kunnen geven aan een CO2-neutrale toekomst. Dit project is niet alleen voor Aertssen een verrijking en een belangrijke stap, maar ook voor Zenobē, en alle batterijen die we in België een tweede leven kunnen geven.”

Tim Maeyens, Business Development Manager Green Energy Aertssen Group: “Deze batterij zorgt ervoor dat lokaal geproduceerde groene energie ook lokaal opgeslagen en gebruikt kan worden. De samenwerking met Zenobe is een belangrijke stap in het duurzaamheidsproces van Aertssen.”

Key facts
– CO2 besparing: 1250 ton CO2 op een periode van 15 jaar
– Capaciteit van de batterij: 1,4MW/1,2MWh
– Stijging gebruik zonne-energie: 69MWh per jaar

©Aertssen Group



DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *