Diederick Pauwels wordt jubileumkoning in feestjaar van Ganzenrijders Stabroek

STABROEK – Diederick Pauwels (47) is de enige die zich voor altijd dé jubileumkoning van de Koninklijke Ganzenrijders Stabroek mag noemen. Voor het 100-jarig bestaan van de vereniging klauterden 30 oud-koningen, oud-keizers en oud-ruiters opnieuw op hun paard voor een unieke jubileumeditie.

18 mei en een stralende lentezon. Het is niet het meest traditionele weer voor de gansrijders uit de Polder. Toch was de Stabroekse Dorpsstraat weer helemaal rood en geel gekleurd voor de 100ste verjaardag van de Koninklijke Ganzenrijders Stabroek. Als grote apotheose van hun feestjaar vond een eenmalige, unieke editie plaats met oud-koningen en -ruiters.

Omstreeks 13.30 was het verzamelen geblazen en de vereniging kwam samen aan Hoeve Brouwers. In stoetvorm, onder leiding van de Koninklijke Fanfare Verbroedering Stabroek, wandelden de ruiters en leden richting het gemeentehuis. Daar werden ze ontvangen door het gemeentebestuur.

Rune Bastiaenssens kreeg als (jarige) voorzitter een nationale onderscheiding overhandigd. Een zichtbaar emotionele erevoorzitter Frans De Schutter mocht ook niet ontbreken. Frans was 46 jaar bestuurslid en 36 jaar voorzitter van de vereniging. Albert Van Ginniken (40 jaar bestuurslid), Jos Eysackers (37 jaar bestuurslid), Luc Verhaert (41 jaar en huidig bestuurslid) en Gerrit Daems (30 jaar en huidig bestuurslid en 27 jaar secretaris) kregen ook hun nationale onderscheiding overhandigd.

Na een gezellige receptie in de tuin van het gemeentehuis en het zingen van het ganzenrijderslied trokken de leden opnieuw in stoetvorm naar de Dorpsstraat waar ter hoogte van café De Klok het unieke spektakel kon beginnen. 

Oud-doktoor Tom Van der Brempt trok voor de gelegenheid zijn telescoop rond zijn nek en inspecteerde de gans. Hij had ook twee oud-verpleegsters aan zijn zijde: Anka De Roover en Ann Van Buynder. Uiteindelijk was het Albert Van Ginniken die voor het eerst aan de nek trok vanop de koets om het groen licht te geven voor alle ruiters. 

Bij die ruiters waren 4 oud-keizers aanwezig. Johan Cuypers (keizer 1986), Bert Van Buynder (1988), Peter De Bie (2004) en Arne Bastiaenssens (2014) reden keizerlijk op hun paard onder de galg, alsof ze het nooit verleerd hadden. 

De stralende lentezon bracht veel volk naar Stabroek om alle oud-ruiters aan het werk te zien. Wanneer tweevoudig koning, huidig bestuurslid en nog steeds ruiter, Koen Assinner, het net trok na 18 uur kon de strijd helemaal losbarsten.

De eerstvolgende was Glenn Van Everbroeck. 29 jaar ruiter, maar nog nooit de kroon op zijn hoofd kunnen zetten. Iedereen gunde het Glenn en de massa schreeuwde hem richting de galg, maar helaas was de kop nog iets te taai. Ook oud-keizer Bert Van Buynder kreeg de ganzennek niet gekraakt. 

Even later kon die andere oud-keizer Johan Cuypers ook geen schot in de zaak brengen en dan was het plots de beurt aan Ludo Adriaenssens. Koning in 1976 en de oudst meerijdende ruiter. De bruisende vereniging en ook alle jongere leden die Ludo nooit aan het werk gezien hebben, sprongen recht. Met het gejuich van veel supporters waagde hij zijn kans, maar tevergeefs.

Naast Glenn Van Everbroeck reden nog 2 oud-ruiters mee die nog nooit koning werden: Stefan Van Steen en Koen Pauwels. Ze konden beide hun kans wagen en net zoals bij Glenn werd het hen door heel de massa gegund. Maar helaas konden zij ook niet voor het eerst die kroon op hun hoofd zetten.

Paul Hendrickx dan. De man die normaal op de omroepwagen staat en oud-koning, waagde zijn kans, trok stevig aan de kop, maar bleef met lege handen achter. Diederick Pauwels stoomde zijn paard klaar. De man die 10 jaar geleden nog koning werd, zag zijn ultieme kans om de jubileumkoning te worden. Met volle ervaring zette hij zijn paard in gang en met een stevige snok had hij de ganzenkop te pakken.

De 47-jarige oud-koning kreeg de nieuwe mantel en kroon overhandigd en samen met zijn vrouw Kelly Keuppens en kinderen Sam en Mats werden ze zoals in 2014 gevierd onder de galg. Het feestje zette zich voort in De Rosmolen waar nog tot in de vroege uurtjes de Jubileumkoning en de 100ste verjaardag werd gevierd.

Joppe De Hert
DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *