Eén-programma 1000 Zonnen pakt uit met rubriek over de Schelde

Wie vorige week woensdag afstemde op het Eén-programma 1000 Zonnen heeft hem ongetwijfeld al gezien: de nieuwe rubriek ‘Stroomopwaarts’. Daarin vaart een 1000 Zonnen-reporter de Schelde af op zoek naar verrassende verhalen en boeiende personen. De 150ste verjaardag van het tolvrij maken van de Schelde was voor de makers van 1000 Zonnen een mooie gelegenheid om de belangrijkste rivier van ons land van monding tot bron te verkennen. “13 weken lang lift een reporter op woensdag mee met verschillende vaartuigen. Zowel schippers als mensen aan de wal vertellen elke woensdag over het belang van de stroom en waarom deze stroom hun leven veranderde”, luidt het bij Eén.
Voor de Antwerpse haven is 2013 een belangrijk feestjaar. Op 16 juli zal het namelijk 150 jaar geleden zijn dat maritieme naties van over de hele wereld de tol op de Schelde van Nederland afkochten. Ons land –en Antwerpen bij uitstek- herwon op die manier zijn maritieme identiteit. Ondertussen is Antwerpen de tweede belangrijkste haven van Europa en verdienen er dagelijks 146.500 mensen hun brood dankzij de Scheldehaven. “Tijdens dit feestjaar blikken we niet alleen terug naar het verleden, maar willen we ook aandacht hebben voor de toekomst van onze rivier”, zegt havenschepen Marc Van Peel. “Want de tol op de rivier mag dan misschien verdwenen zijn, vandaag de dag eisen politieke en juridische discussies over de Schelde eveneens hun ‘tol’”, aldus Van Peel.
Wie na het bekijken van ‘Stroomopwaarts’ zin heeft om meer van de rivier en de haven te ontdekken, staat er nog heel wat op het programma. Op 16 juli opent er in het FelixArchief een tentoonstelling over 150 jaar Schelde Vrij. Het belooft een aparte ontdekkingstocht te worden doorheen het verleden, heden en toekomst van de Schelde. Op 21 en 22 september staat er een havenweekend op de agenda als sluitstuk van het feestprogramma rond 150 jaar Schelde Vrij. Meer informatie volgt. www.portofantwerp.com/150jaarScheldeVrij.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *