Afbakening havengebied mogelijk vernietigd

Het afbakeningsplan voor de Antwerpse haven wordt mogelijk helemaal geschrapt. Dat is het gevolg van een advies van de auditeur bij de Raad van State, schrijven Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en de website van Het Laatste Nieuws. De gevolgen kunnen verregaand zijn, onder andere voor de “natuurgebieden” in en rond het havengebied. Het advies zorgde in de streek voor een  grote opluchting. Alain Paenen, de man die reeds vroeger meer dan duizend handtekeningen inzamelde voor de redding van de polder, is (na een lange strijd tegen kanker) opnieuw in actie geschoten. Hij leidt nu weer het verzet tegen de plannen om de laatste polders om te vormen tot kunstmatige natuurgebieden.  

Auditeur Wouter De Cock maakte vrijdagochtend duidelijk hoe zijn advies aan de Raad van State moet worden gelezen: niet langer alleen het gebied rond het Scheldedorpje Doel moet als onderdeel van het Afbakenings-GRUP worden vernietigd. Het ruimtelijk afbakeningsplan van 2013 én de “reparatieversie” van 2014 zijn namelijk “onlosmakelijk” met elkaar verbonden, wat betekent dat heel het “ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening zeehavengebied Antwerpen” naar de prullenmand wordt verwezen. De auditeur geeft slechts advies, maar in de praktijk volgt de Raad van State in 90 procent van de gevallen de auditeur. Indien het advies gevolgd wordt, zijn de gevolgen groot. 
“De hele afbakening moet dan worden herbekeken, te beginnen met een nieuwe milieu-effectenrapportage. In principe zijn de huidige aangelegde natuurgebieden zoals onder meer de Opstalpolder (Polder van Berendrecht en Stabroek), die de facto dus in landbouwgebied liggen, dan in strijd met de landbouwbestemming. Landbouwers die ten onrechte onteigend werden, zouden hierop kunnen steunen.”, zegt Igor Roegiers, advocaat van Doel 2020. Volgens hem komt mogelijk ook de basis voor het overleg rond alternatieven voor het Saeftinghedok in de verdrukking.
Rechteroever
 Op de Rechteroever wordt het advies van de auditeur met grote opluchting onthaald. Alain Paenen van het Polders Actiecomité juicht het advies toe maar kraait nog geen victorie. Hij hoopt dat het door de Raad van State wordt gevolgd en hoopt verder dat het gezond verstand bij het Havenbedrijf en de overheid terug keert. Hij hoopt ook dat de Opstalpolder van de ondergang wordt gered en dat de mogelijkheid bestaat om van het reeds vernietigde deel opnieuw  boerenland te maken. Paenen zegt dat het actiecomité niet tegen natuur is maar dat dit niet ten koste van de laatste landbouw mag gaan in de streek. De laatste polder (12de eeuw) mag nooit opgeofferd worden.  Het comité is tevens tevreden dat ook de Boerenbond zich eindelijk achter de boeren schaart en roept de bevolking op tot waakzaamheid. Het zal ten gepasten tijde voorstellen doen in het belang van de gemeenschap. (sdl) 
 
 
De Opstalpolder met in de achtergrond het reeds vernietigde deel
 
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder