430 leerlingen van PITO maken kennis met de bedrijfswereld

STABROEK – Meer dan 400 leerlingen van PITO Stabroek konden op 21 april kennis maken met bedrijven en organisaties uit verschillende sectoren. De scholieren uit het vijfde leerjaar zochten vooral informatie over stageplaatsen terwijl de laatstejaars al uitkeken naar interessante vacatures. Ook Rik Frans, burgemeester van Stabroek en Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor Onderwijs brachten een bezoek aan de beurs.

Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor Onderwijs, Sarah Demartelaere, schepen van Stabroek,
Danielle Segers, directielid en Rik Frans, burgemeester van Stabroek

De jobbeurs in PITO Stabroek was weken geleden al volzet. De interesse van bedrijven en organisaties uit de omgeving is dan ook groot. Niet minder dan 66 potentiële werkgevers tekenden present en namen uitgebreid de tijd om de leerlingen te informeren. Dit vraagt een hele voorbereiding die vakkundig werd opgemaakt door technisch adviseur van PITO Peter Jacobs


Pedagogisch directeur Raf Van Bergen is blij met de opkomst: “Door corona hebben we de beurs twee keer moeten overslaan dus we zijn heel tevreden dat we de bedrijven vandaag weer mogen ontvangen. De meeste standhouders kennen we goed omdat ze bijvoorbeeld stageplaatsen aanbieden aan onze leerlingen of in een jury hebben gezeteld voor een geïntegreerde proef. De beurs is een ideale gelegenheid om onze contacten met de bedrijfswereld te onderhouden”. De jongeren kregen een waaier aan stage- en  jobaanbiedingen uit verschillende sectoren aangeboden die gerelateerd zijn met de studierichtingen van het PITO zoals: tuinbouwbedrijven, groenbedrijven, bedrijven uit de haven en de chemie, de NMBS maar ook de gemeentebesturen van Stabroek en Brasschaat en de stad Antwerpen waren aanwezig. “Deze jobdag is bedoeld om onze vijfdejaars een kans te geven om op zoek te gaan naar een stageplaats. De laatstejaars kunnen uitkijken naar een interessante vacature waarover zij informatie kunnen aanvragen dat hen mogelijk helpt om een beslissing te nemen om eventueel te gaan werken of nog verder te studeren”, aldus Danielle Segers, directielid.

Samenwerken loont voor onderwijs én bedrijfswereld

Door de nauwe samenwerking met het bedrijfsleven blijft PITO Stabroek goed op de hoogte van wat er leeft binnen de bedrijven. “Met de steun van de provincie Antwerpen investeert de school voortdurend in moderne infrastructuur en leermiddelen. Daardoor kunnen ze de leerlingen de laatste technieken bijbrengen die rechtstreeks aansluiten bij wat er momenteel gebruikt wordt op de arbeidsmarkt”, vertelt gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Onderwijs. Recent nog kocht PITO een kraansimulator aan in overleg met Aertssen Kranen. Het bedrijf heeft vandaag wel 100 vacatures en kan de technisch geschoolde vakmensen van PITO dan ook goed gebruiken. Ook met chemiereus BASF onderhoudt PITO al jaren goede relaties. Samen met sectororganisatie SIRA steunde het bedrijf de aankoop van een chemische destillatietoren voor de opleiding Chemische Procestechnieken. BASF stapte begin dit schooljaar ook in een proefproject waarbij een werknemer enkele uren per week les geeft aan leerlingen van het middelbaar onderwijs.

Gedeputeerde Luk Lemmens kijkt tevreden terug op de jobbeurs: “De synergie tussen het provinciaal onderwijs en de bedrijfswereld is een echt succesverhaal. Met initiatieven zoals deze jobbeurs willen we ouders en jongeren overtuigen om een positieve keuze te maken voor technisch en beroepsonderwijs. Door goed te luisteren naar de noden van de industrie kunnen we ons onderwijs voortdurend innoveren en zo dragen we bij aan een oplossing voor knelpuntberoepen. Dat bedrijven hier massaal aanwezig zijn om de leerlingen te ontmoeten, bewijst dat deze aanpak werkt en de bedrijven een groot vertrouwen hebben in het PITO.”

De jobdag werd afgesloten met een netwerkmoment met het directieteam, de technische adviseurs, de leerkrachten en de aanwezigen bedrijven.


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *