Tumbador vzw viert tinnen jubileum

cheque Tumbador


Tumbador vzw is een van de projecten waarvoor je dit jaar via Music For Life geld kan inzamelen. Het nieuws komt als geroepen in een jaar waarin de Kalmthoutse vzw zijn tiende verjaardag viert. Eerder dit jaar stuurde Tumbador nog een nieuwe vrijwilliger naar Peru en ook de werking in België werd verder uitgebreid.
Tumbador vzw werd opgericht in 2003 maar eigenlijk kwam de werking al een jaar eerder op gang. Na haar studies besloot de kinesistherapeute Kim Caluwé om een jaar lang als vrijwilliger te gaan werken in El Tumbador, Guatemala. Een aantal vrienden en familieleden organiseerden een benefietevenement om geld in te zamelen voor de aankoop van materiaal. Dat evenement was zo succesvol dat het leidde tot de oprichtte van Tumbador vzw om te zorgen voor permanente ondersteuning van revalidatieprojecten in Latijns-Amerika.
Momenteel is Tumbador actief in drie projecten: San Miguel (Peru), Ayacucho en San Rafael (Guatemala). “Dat Tumbador vzw tien jaar na zijn oprichting nog bestaat, geeft aan dat er nog steeds behoefte aan is,” vertelt voorzitter Stefan Hertling die mee aan de wieg stond. “In Latijns-Amerika is nog een enorme achterstand op het vlak van gehandicaptenzorg en revalidatie. In ontwikkelingslanden hebben personen met een handicap vaak geen kansen. Ze worden door de overheid aan hun lot overgelaten en zijn veroordeeld tot een leven zonder toekomst.”
In een eerste fase stuurt Tumbador steeds vrijwillige kinesitherapeuten naar de projecten. In september van dit jaar vertrok Ellen Van Hoeydonck naar Peru. De Belgische vrijwilligers staan echter ook in voor de opleiding van lokaal personeel. Op die manier staan er op dit moment een twintigtal mensen op de loonlijst van Tumbador vzw.
Oorspronkelijk bood Tumbador vzw enkele kinesitherapie aan, maar ondertussen werken er op de projecten ook ergotherapeuten, psychologen en binnenkort misschien ook logopedisten. “Op die manier wil Tumbador vzw personen met een handicap revalidatie aanbieden, maar hen ook de kans geven om te studeren, mensen te leren kennen, te sporten en uitstappen te maken, vertelt Stefan Hertling. De vrijwilligers besteden verder ook veel aandacht aan de begeleiding van de familie zodat zij thuis beter leren omgaan met hun kind en ze werken lokaal heel hard aan de bewustmaking rond personen met een handicap. “Kortom: wij willen personen met een handicap de kans geven om te werken aan hun sociale integratie,” vat de voorzitter samen.
Aan die verbreding van de projecten hangt natuurlijk ook een prijskaartje. In 2003 ging er bijna 5.000 euro naar de Latijns-Amerikaanse projecten; in 2012 was dat bedrag al opgelopen tot 80.000 euro. Een belangrijk deel van de fondsen is afkomstig van giften door particulieren en bedrijven, die aftrekbaar zijn vanaf 40 euro per kalenderjaar. Het gros van de werkingskosten wordt echter ingezameld door enkele honderden Belgische vrijwilligers. Die doen dat ondermeer door te helpen in het Sportpaleis en op zomerfestivals, door de Dodentocht te wandelen in ruil voor sponsoring, en door quizzen, benefietmanifestaties, info-avonden en andere evenementen te organiseren. Ook scholen en jeugdverenigingen zetten af en toe acties op poten ten voordele van Tumbador vzw. Sinds kort wordt er ook in België iemand (deeltijds) betaald. De Belgische coördinator moet de verschillende werkgroepen beter met elkaar laten samenwerken en een draagvlak creëren voor Tumbador vzw.
Meer info over Tumbador vzw kan u terugvinden op www.tumbador.be
Dirk Maes:  e-mail: pr@tumbador.be –  GSM: 0495/42.55.46

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *