Alweer wereldprimeur voor Port of Antwerp-Bruges: eerste sleepboot op methanol

Methamug: zicht van dichtbij © mmpress

HAVEN – Onder een stralende zon werd vanmorgen, de “Methatug” voorgesteld, de eerste sleepboot die vaart op methanol.

“Amper vijf maanden geleden konden we de “Hydrotug”, de eerste sleepboot op waterstof voorstellen Die Hydrotug draait trouwens vanaf dag één mee en werkt voor 80% op waterstof. Vandaag pakt onze haven uit met een sleepboot op methanol-brandstof, en tegen het einde van het jaar hebben we de eerste Europese elektrische sleepboot,” aldus een enthousiaste Jacques Vandermeiren, CEO van de Port of Antwerp-Bruges.

Methanol is één van de brandstoffen van de toekomst en zorgt voor een lagere uitstoot, een belangrijke factor in de ambitie van de haven om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.

Prof Verhelst, havenschepen De Ridder en CEO Vandermeiren bij de inhuldiging van de Methatug
© mmpress

De Methatug maakt deel uit van het Europese ‘FASTWATER’-project, dat de haalbaarheid van methanol als duurzame brandstof voor de scheepvaart wil aantonen. Het project werd gefinancierd door het Europese innovatieprogramma Horizon 2022.

“Het onderzoek naar de haalbaarheid en toepassing in deze havensleepboot heeft negen jaar geduurd,” legt Prof. Sebastian Verhelst, projectcoördinator FASTWATER uit. “Methanol heeft alles om de brandstof van de toekomst te worden en een baanbrekende rol te spelen in de vergroening van de scheepvaart.”

De motor van de Methatug werd volledig heraangepast om op een combinatie van methanol en traditionele brandstof operationeel te zijn. De exacte verhouding tussen de twee brandstoftypes wordt bepaald door het gevraagde vermogen. Met een opslagcapaciteit van 12.000 liter methanol staat de Methatug garant voor twee weken sleepwerk in de haven.

Zicht Methatug  © POAB

“Onze haven is de economische motor van Vlaanderen en als wereldhaven zorgen we regelmatig voor een wereldprimeur. Met deze havensleepboot op methanol bevestigen we onze pioniersrol op het vlak van energie-transitie,” besluit Annick Der Ridder, havenschepen van de Stad Antwerpen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *