Stationsomgeving wordt functioneler en aangenamer voor buurt en reizigers

De omgeving van het station wordt heringericht.

EKEREN – De Statiestraat en de stationsparking in Ekeren worden volledig vernieuwd tussen de Veltwijcklaan en de spoorbrug. De werken starten deze week. Als alles volgens plan loopt is de oplevering voorzien in februari 2025. Tijdens de werkzaamheden blijft het aantal parkeerplaatsen in de omgeving steeds behouden en blijven de perrons en fietsenstallingen bereikbaar. 

Het huidige stationsgebouw dateert van 1882.

Stad en district willen de fietsinfrastructuur aan het station verbeteren en de parkeergelegenheden beter spreiden. Tegelijk werkt NMBS aan de verbetering van verschillende stationsomgevingen. Daarom tekende stad Antwerpen een ontwerp voor de heraanleg. Daarbij wordt de fietsstraat verbreed en komen er meer overdekte fietsenstallingen aan de beide spoorzijden. Ook het opnieuw inrichten van de publieke ruimte met enkele kleinschalige groene stationspleintjes wordt er in meegenomen. “De ligging van het station Ekeren is ideaal als overstappunt voor woon-werkverkeer richting stad en haven. Nu pakken we de hele omgeving aan en leggen faciliteiten aan om die overstap te vergemakkelijken. Dit zijn belangrijke investeringen in het kader van de modale shift voor stad en regio”, zegt Koen Kennis (N-VA), schepen voor mobiliteit.

Hier sneuvelen parkeerstroken om fietsers meer ruimte te geven.

Fietsstraat

De bestaande parking aan de Statiestraat wordt heringericht. Er wordt gekozen voor schuinparkeren op de NMBS-parking. Op die manier komt er voldoende ruimte voor fiets- en wandelverkeer. Het aantal parkeerplaatsen vermindert dan van 89 naar 53, maar wordt gecompenseerd in de bijkomende parking tussen Bist en spoorweg. Tussen de parking en de Statiestraat wordt het fietspad omgevormd tot een volwaardige fietsstraat F14 met een breedte van 4,50 meter. Een groenstrook met 12 nieuwe bomen vormt de scheiding. 
De Statiestraat wordt versmald naar 4,65 meter om de  snelheid in te perken. Langparkeren op de Statiestraat langs de zijde van de bebouwing blijft behouden, in de parkeerstrook worden ook enkele groenvakken met 7 nieuwe bomen voorzien. Het voetpad wordt verbreed naar 1,90 meter. 
Aan de beide zijden van het spoor worden er op twee locaties fietsenstallingen voorzien. Die zijn overdekt en bieden ruimte aan ongeveer 400 fietsen van verschillende formaten. Aanvullend wordt ter hoogte van de fietstunnel nog een extra, volledig afgesloten, fietsenstalling voorzien. Deze stalling kadert binnen het project ‘Slimme Schakels’ en biedt gebruikers de mogelijkheid om, na registratie, hun fiets extra veilig te stallen. Naast fietsenstallingen komen er groenvakken en zitgelegenheid, wat bijdraagt aan een aangename verblijfsomgeving.  

De fietstunnel onder het spoor werd in juni 2019 ingereden. 

Op het NMBS-perceel tussen de Bist en de spoorweg wordt een bijkomende groene parking aangelegd voor 42 wagens en een overdekte fietsenstalling voor 48 gewone en 6 buitenmaatse fietsen. Deze parking bevindt zich langs de fietstunnel op het perceel waar voordien hondenschool KUNOS gevestigd was. De parking wordt uitgevoerd in waterdoorlatende materialen, waardoor regenwater grotendeels lokaal kan infiltreren. Dit vermindert de belasting van het rioolstelsel bij extreme neerslag. 

Op de vroegere gronden van hondenschool KUNOS komt een bijkomende groene parking.

Minimale hinder
Om de hinder voor reizigers en omwonenden tot een minimum te beperken, worden de werkzaamheden in zes fasen uitgevoerd. Hierdoor blijft het aantal beschikbare parkeerplaatsen in de stationsomgeving behouden en blijft de bereikbaarheid van de perrons en fietsenstallingen gewaarborgd gedurende de gehele bouwperiode.

“Met de heraanleg van de stationsomgeving zetten we in op reizigerscomfort en bereikbaarheid. Een gloednieuwe parking aan de zijde van de Bist met 46 parkeerplaatsen, nieuwe overdekte fietsenstallingen, een bredere autostrade en twee stationspleintjes zijn hierbij de blikvangers”, besluit districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA). mw 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *