De leerlingen zijn supergemotiveerd om een halve dag in het warenhuis te werken
STABROEK – Juf Fanny van het vijfde leerjaar van GO! Basisschool De Stappe stond iets voor negen uur al aan Albert Heijn op het Picoloplein. Haar 15 leerlingen waren super gemotiveerd om een halve dag aan de slag te gaan in het warenhuis.
Die gezonde stress bij de 11- en 12-jarigen was niet alleen in Stabroek te voelen, maar in heel Vlaanderen. “We kijken altijd uit naar deze dagen,” vertelt Raf Van den Heuvel, general manager van Albert Heijn België.
“Dit jaar gaan in 77 van onze winkels leerlingen aan de slag, onder begeleiding van onze medewerkers. Ik vind het fantastisch om ons werk elk jaar opnieuw te ontdekken door de ogen van de leerlingen. Wie die dag komt winkelen, ziet ze zelf aan de slag in de bakkerij, aan het onthaal, aan de kassa of op het zelfscanplein, in de winkel, in ons magazijn of zelfs aan de knoppen van onze sociale media. We doen dit al 10 jaar en zijn samen met Vlajo gegroeid in dit verhaal. Dit jaar breken we met 3000 leerlingen echt een record. Zo’n 100 winkels van Albert Heijn zetten donderdag 25 mei de deuren open om de leerlingen uit het basisonderwijs te ontvangen.”
“De Talentenstage”, zo heet dit onderwijsproject van Vlajo (Vlaamse jonge Ondernemingen) in samenwerking met Albert Heijn. Juf Fanny Janssens: “Dit is het orgelpunt van een hele reeks lessen. De leerlingen kijken echt uit naar deze praktijkervaring. In de klas hangt zelfs een aftelkalender naar deze topdag. Alles draait rond het ontdekken van eigen talenten. Het is belangrijk dat de leerlingen weten waarin ze goed zijn, maar ook inzicht hebben in wat hen minder goed afgaat”, onderstreept de juf.
Eigen talenten
Terwijl de leerlingen hun AH-schortjes krijgen en hen wordt uitgelegd wat er allemaal te doen valt, legt juf Fanny uit wat er vooraf is gebeurd. “Al een hele tijd werd er per week tijd uitgetrokken om dit project voor te bereiden. Leerlingen gingen op zoek naar eigen talenten en ook naar de talenten van de anderen. Er werd nagegaan welke talenten belangrijk zijn voor dit project. Zo kwamen de leerlingen zelf tot het besluit dat wie aan de kassa werkt, wel wat sociale vaardigheden nodig heeft en dat in afdeling voeding netheid en hygiëne belangrijk zijn.”
Wanneer alle jongens en meisjes ook hun naambordje op de schort hebben gedaan, begint het echte werk. De klanten van Albert Heijn reageren positief op de inzet van al dat gemotiveerd jong talent. Ze spreken de jongeren aan wanneer ze iets niet weten of hulp nodig hebben aan de zelfscankassa. De jongens en meisjes geven bijna altijd de correcte uitleg al doen ze af en toe een beroep op de begeleidende coaches van het warenhuis.
Aan de kassa scant Eli Staessens (11) de producten in.
Aan de kassa
Ondertussen laten de jonge werknemers zich niet afleiden en werken ze volop aan de taken die ze moeten uitvoeren. Aan de groente- en fruitafdeling zijn de elfjarige Ali Akcam en zijn leeftijdsgenoot Adam Ismailov druk doende om een verse lading snoepgroenten in de rekken te laden. Informerend naar hun sterke punten antwoorden de klasgenoten dat ze beiden zowel goed individueel als in groep kunnen werken. Even meedraaien in Albert Heijn vinden ze wel cool, maar zowel Ali als Adam denken dat hun beroepstoekomst toch elders ligt. Adam wil later ICT’er worden en Ali kijkt uit naar een geneeskundige opleiding.
Ali Akcam en Adam Ismailov druk doende om een verse lading snoepgroenten in de rekken te laden.
Aan de kassa scant Eli Staessens (11) de producten in. Hij werkt heel geconcentreerd onder het toezicht van een winkelcoach. Die ziet echter dat het goed is en hoeft niet tussen te komen. Aan het onthaal krijgt winkelcoach Claudia hulp van Kaat Jacob. Als een ervaren onthaalmedewerker vraagt de elfjarige wat een klant wil. Ze overhandigt hem een pakje sigaretten, een aansteker en rekent af onder toezicht van Claudia. “Ik vind het wel plezant om de klanten te bedienen en vandaag is al iedereen vriendelijk geweest”, zegt Kaat. “Wanneer er ook eens een minder vriendelijke klant komt, weet ik van mezelf dat ik dan ook beleefd kan blijven.”
Aan het onthaal krijgt winkelcoach Claudia hulp van Kaat Jacob.
(erva)