Informatiebord informeert om goed te sorteren

inhuldiging-infobord-pmd-20161123

Erik Broeckx, voorzitter van IGEAN,  geeft meer toelichting aan een afvaardiging van het directiecomité van IGEAN.
 

Dat onze inwoners sorteer- en recycleerkampioenen zijn, bewijzen ze jaar na jaar. Er wordt meer en meer gesorteerd en de ‘restfractie’ wordt jaar na jaar kleiner. In 2015 bedroeg de restfractie nog maar 117 kg per inwoner, het laagste resultaat ooit. Als je weet dat de doelstelling van de Vlaamse Overheid 150 kg per inwoner per jaar bedraagt, mogen we daar terecht fier op zijn.
Positieve PMD-actie 2016
Van 5 tot en met 16 september werden in straten/wijken/appartementen van de 28 gemeenten de aangeboden pmd-zakken door jobstudenten gecontroleerd op zichtbare afwijkingen. Ook werd nagegaan of er geen afval aan de buitenkant van de zak was bevestigd, wat natuurlijk niet toegelaten is. Indien er geen zichtbare afwijkingen werden vastgesteld, kregen de bewoners van het huis een ‘positieve’ brief waarin ze werden gefeliciteerd met hun goede sortering. Indien er wel zichtbare afwijkingen in de pmd-zak waren, belden de jobstudenten aan om de bewoners te melden dat er iets fout in de pmd-zak zat. Ze kregen ook meer uitleg bij de pmd-sorteerregels. De jobstudenten noteerden gedurende de controles alle vaststellingen.
Er werden 7.016 huizen gecontroleerd, gelegen in 240 straten die geheel of gedeeltelijk werden afgewerkt. In totaal werden op 2 weken 5.065 zakken gecontroleerd. 65 % van de zakken waren foutloos gesorteerd. Dit wil zeggen dat in 35 % van de zakken minstens één stuk afval fout gesorteerd werd. IGEAN stelt duidelijk vast dat de foute sortering vooral te wijten is aan de onduidelijkheid bij de burger voor de fractie ‘plastic flessen en flacons’. Uit de cijfers en de vele reacties op het terrein blijkt dat de burger de p van pmd meestal ruim interpreteert als plastic. Inwoners sorteren dan ook schaaltjes, busjes, potjes, zakjes, … bij het pmd. Nochtans staat de p van pmd alleen voor ‘plastic flessen en flacons’.
Verder is het opvallend dat er in heel wat pmd-zakken verpakkingen worden teruggevonden die tot het klein gevaarlijk afval behoren.
Pmd-informatieborden op het containerpark
Ondanks de 2-wekelijkse inzameling die aan huis wordt georganiseerd, zijn er toch heel wat mensen die hun pmd naar het containerpark brengen. Uiteraard worden de parkwachters daar geconfronteerd met bezoekers die, bewust of onbewust, fout sorteren. Het grote nieuwe informatiebord zal hen hier bij helpen. Op het informatiebord zijn bewust veel beelden geplaatst. Een beeld zegt immers meer dan 1.000 woorden. Er is eveneens voor gezorgd dat het stabiel staat en niet kan omvallen door bv. hevige wind. Tot slot kunnen defecte delen gemakkelijk vervangen worden, doordat het gemonteerd is met afzonderlijk monteerbare stukken.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *