Brasschaat wil grijze bakken op dieet

Brasschaat mag niet alleen een fijne gemeente zijn om in te wonen en werken, het moet ook een gemeente worden waar iedereen meer oog heeft voor de toekomst. En die is afvalarm en milieubewust.

Het gemeentebestuur koppelt in 2021 sensibilisatie aan forse investeringen om die ambitie waar te maken. De focus ligt voornamelijk op het terugdringen van restafval (huisvuil en grofvuil) door de Brasschatenaar beter te doen sorteren. Huisvuil beperken tot minder dan 100 kg per jaar per inwoner én op termijn kostenbesparend werken is het streefdoel.

Diftar
Het huidige huisvuilsysteem met oranje stickers en zakken maakt vanaf januari 2022 plaats voor het beproefde en eerlijke diftar-systeem. Ieder adres heeft dan een grijze container met chip – beschikbaar in de maten 40, 120 en 240 liter – die bij elke lediging geregistreerd en gewogen wordt. De goede sorteerder zal zo minder betalen dan de slechte.
Diftar werkt via een aanrekening met voorschotten. De ledigingsprijs wordt er telkens van afgetrokken. Als het voorschot te klein wordt, krijg je een nieuwe aanrekening toegestuurd. Voor verenigingen, scholen en bepaalde doelgroepen werkt de gemeente maatregelen op maat uit.

Waarom wachten met beter sorteren?
Myriam Van Honste, schepen van afvalbeleid: “Wacht niet tot 1 januari 2022 om beter te sorteren. Sinds 1 maart mag je bijvoorbeeld al een heleboel extra plastic verpakkingen kwijt in de pmd-zak. Yoghurtpotjes, botervlootjes, aluminium schaaltjes … Het mag er nu allemaal in. Gewoon doen! Het neemt enorm veel volume uit je grijze container weg. En het bespaart tot 8 kg huisvuil per jaar per inwoner. En bekijk je grijze bak niet langer als de gemakkelijkheidsoplossing. Lege glazen flessen, bakstenen, spuiten … We staan geregeld stomverbaasd te kijken van wat mensen allemaal in de grijze bak kieperen. En dat terwijl je heel wat afval gratis kan deponeren in bijvoorbeeld het recyclagepark. Met een klein beetje moeite kunnen we samen zo veel beter doen.”

De praktische uitvoering
De overschakeling naar diftar is een administratieve en logistieke uitdaging. De gemeente kiest er immers voor om bestaande containers in goede staat van een chip te voorzien in plaats van iedereen simpelweg een nieuwe container met chip te bezorgen. Zo vermijdt het gemeentebestuur een gigantische berg nodeloos afval aan nog bruikbare containers.
Einde mei krijgen de eerste Brasschatenaren een brief in de bus, vergezeld van een uitgebreide infofolder over diftar en een keuzekaart. De bewoners worden verzocht op een bepaalde datum de grijze bak voor de woning klaar te zetten, samen met de keuzekaart. Op die kaart geef je aan of je je huidige container wil behouden, of op een kleiner model wil overschakelen. Op de aangegeven dag komen medewerkers langs om de staat van je huidige container te controleren en de keuzekaarten op te halen. In het najaar chippen we de containers. Heb je nog geen container, dan leveren we er één bij je thuis.
De hele operatie zal vele vragen oproepen bij de Brasschatenaar. Maar de eerste brief met infofolder zal al heel wat duidelijk maken. Wie toch nog met vragen blijft zitten, vindt in de infofolder een gratis 0800-nummer om bijkomende info op te vragen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *