Brasschaat Klassiek 2016

brasschaat klassiek
[Not a valid template]
Voor de derde keer op rij was het park van Brasschaat het decor voor een uniek muziekspektakel.
Brasschaat Klassiek, Opera & Walsen in het park: alle genres op 1 avond uitgevoerd door Il Novecento o.l.v. de magische grootmeester Robert Groslot.
Dit jaar hadden de organisatoren zich op alles voorbereid: regen, wind, zon, niets werd uitgesloten.Gelukkig was het geen zondvloed zoals tijdens de vorige editie en verliep alles vlekkeloos.
De parkweide rechts naast het kasteel vormde ditmaal het uniek kader met een gigantische dansvloer. Koor, solisten, orkest en dirigent gaven het beste van zichzelf.
Na werken van o.a. Offenbach, Rossini, Verdi, Lehar, Puccini en Haydn was het uitkijken naar DE uitdaging: “walsen in het park”.
Een Weense wals lijkt heel soepel en eenvoudig maar dirigent Robert Groslot bekijkt het naar goede gewoonte professioneel:“ als je een Weense wals kunt dirigeren kan je goed dirigeren. Het is zeer complex om dit goed te doen. Alle rubato’s, details & bevragingen zijn een echte uitdaging voor orkest en dirigent”.
Origineel heeft de Weense wals een voorloper in de vorm van een Ländler. De meest bekende Weense walsen zoals An der schöne blaue Donau waren opdrachten van mannenkoren, Strauss heeft die uitgevoerd. Die versie met koor wordt zelden of nooit uitgevoerd, daarom vond ik dit de ultieme gelegenheid om dit aan te pakken en toegegeven het klinkt meer dan aangenaam.
Een openluchtconcert kan niet rekenen op een natuurlijke akoestiek en die moet artificieel gemaakt worden. Bomen, weer, temperatuur, wind alle factoren spelen een grote rol maar ook dit jaar zijn we zeer tevreden.
De vorige 2 jaar konden we rekenen op een zeer enthousiast publiek, de sfeer is in dit park toverachtig.Sinds kort componeer ik zeer veel, volgend jaar zal ik samen met Brussels Philharmonic een cd uitbrengen, een Duits cd-label zal dit wereldwijd verdelen. Er zijn ook plannen om een opera te schrijven, daar begin ik binnen enkele weken aan. Dan ben ik wel een tijdje bezig”.
Presentator en medeorganisator (klassiek in ‘t groen) Carl huybrechts: “het is alweer een succes, iedereen jong en oud heeft zich kunnen uitleven, rolstoelgebruikers inclusief. De opera dichter bij de mensen brengen is zeker geslaagd. Solisten Liesbeth Devos & Thomas Blondelle vonden dit zelf prachtig!
Dit initiatief is blijkbaar niet te stoppen. Volgens mij zal er een heus klassiek festival uit voortvloeien. Jan Jambon had dit gedroomd en dat gaan we proberen uit te werken tot een jaarlijkse festiviteit”.
Davy Brocatus: “Carl stelde het programma samen en toen was de vraag of we iets zouden kunnen doen met walsmuziek. Een volle dansvloer tijdens de uitvoering van de blaue Donau spreekt voor zich. Een recordpoging mag maar hoeft niet. Het aantal dansers dat zich op één of andere manier amuseert op de dansvloer is het belangrijkste. De missie is zeker geslaagd, om te walsen moet je tot 3 kunnen tellen, eens je dit onder de knie hebt is het puur genieten”.
Waarnemend burgemeester Koen Verberck mocht samen met zijn echtgenote dit walsspektakel openen.
“Het voelde heel zenuwachtig, zelf sta ik al jaren in het onderwijs, ik beheers de leerstof maar onder stress moet je dit tot een goed einde brengen. Een nieuw concept zoals dit is zeer positief, het geeft iets heel dynamisch en zorgt voor een meerwaarde”.
De vooropgestelde recordpoging van  minstens 1525 walsende koppels werd echter niet bereikt maar toch was de hele dansvloer gevuld met enthousiaste liefhebbers van deze pretentieloze, meeslepende muziek.
Tot slot reacties van de aanwezigen: “super, waarom slechts 1 keer per jaar? Dit is wereldklasse in openlucht. Genieten, zalige avond beleefd, zo moet je niet naar het buitenland om van dit genre te genieten, Brasschaat staat op de wereldkaart, ik ben geen danser maar heb genoten zoals van een cd, schitterend om zo’n grootmeester van dichtbij te zien, pure kwaliteit…..”
Tijdens het bisnummer “Frech Can-Can” ging iedereen uit de bol. Brasschaat Klassiek 2017 kan niet uitblijven!

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *