Zorgraad, ‘Eerstelijnszone Noorderkempen’ richt COVID-19 team op

BRASSHAAT – De Vlaams regering heeft een aantal opdrachten in het kader van de bestrijding van de COVID-19 pandemie aan de Zorgraden toegewezen. Een Zorgraad is een lokaal samenwerkingsverband om de eerstelijnszorg beter te organiseren en ondersteunen.
Onze lokale Zorgraad, ‘Eerstelijnszone Noorderkempen’, afgekort ZEN, omvat de gemeentes Brasschaat, Essen, Kalmthout, Kapellen en Wuustwezel.

In het kader van de pandemie werd door ZEN een COVID-19 team opgericht. Afgevaardigden uit lokale besturen, samen met welzijnswerkers en zorgverstrekkers kunnen rekenen op de medische expertise van een aantal huisartsen die zich als expert geëngageerd hebben.

Concreet houdt dit in dat er heel snel informatie kan doorsijpelen om bestuursmatig in te grijpen of te ondersteunen indien nodig. De betrokkenheid van de huisartsen garandeert bescherming van het beroepsgeheim en de GDPR-regels: er worden geen patiëntengegevens vrijgegeven, maar ‘risico’-situaties (situaties waarbij er veel hoog-risico contacten zijn) kunnen op die manier snel ontbonden worden.

“Als lokaal bestuur zijn we zeer blij met deze samenwerking, waardoor bestuurlijke maatregelen kunnen genomen worden om Covid-19 in te dijken.” Karina Hans, Brasschaats schepen voor sociale en Voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst

Daarnaast hebben de coördinator van het Covid-19 team, de burgemeesters en de noodplanningscoördinatoren sinds 31 juli toegang tot de databank van het contacttracing-center. Ook hier worden geen patiëntengegevens kenbaar gemaakt: positieve staalnames worden tot op niveau van strategische sector kenbaar gemaakt.

Deze 2 informatiestromen laten het kernteam toe bron- en contactopsporing te doen op lokaal niveau ter aanvulling van de contacttracers van de overheid.

Dit alles leunt volledig op de bereidwilligheid en alertheid van ons allen. Voel je je ziek? Of krijg je een SMS-code of telefoontje van de contactopsporing? Maak dan onmiddellijk een afspraak bij je huisarts (of een arts dichtbij mocht je geen huisarts hebben): de huisarts bespreekt met jou de volgende stappen en vertelt je waar en wanneer een test kan plaatsvinden. Ondertussen kan je al een lijstje (https://www.ehealth.fgov.be/file/view /AXHXIsnbl9vUUfvGGep3?filename=Invulblad%20contacten%20NL.docx ) maken van de personen waarmee je de voorbije dagen in contact kwam, en moet je thuis blijven.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *