Wuustwezelse bedrijven heten U welkom

De Wuustwezels boerinnen nodigde bevoegde politiekers uit

WUUSTWEZEL – Met deze titel hebben de Wuustwezelse boerinnen van de Landelijke Toekomst dinsdag 31 oktober ’23 de bevoegde politiekers uitgenodigd op vier Wuustwezelse land-en tuinbouwbedrijven.

Tom Vandenkendelaere met medewerker Nathan als Europees parlementslid, Tinne Rombouts met medewerker voor het Vlaamse parlement, Mireille Colson voor de provinciale deputatie, Christel Covens kabinetsmedewerker Brouns, de burgemeester Dieter Wouters en de schepenen May Aernouts, Rit Luyckx, Katrien Kempenaers en Ilke Pompen waren van de partij. Het was een heel lange maar zeer leerrijke dag voor de politiekers, verteld Sabina Vandeweyer, melkveehoudster uit Wuustwezel. “We zijn om 10.30u gestart met een welkom en uitgebreid kennismaken op de Wolkenvenhoeve en zijn na een broodjes maaltijd vertrokken met een huifwagen met tractor richting het Schranshof in Loenhout waar we een softijsje hebben gegeten.


De politiekers te samen met 9 boerinnen en boeren hebben uitgebreid alle lopende dossiers uitgewisseld. De land- en tuinbouw staan voor een uitdagende periode met het befaamde stikstofakkoord op de eerste plaats, maar ook het GLB met de verplichte teeltrotatie, dierenwelzijn, mestwetgeving, RUP Heistraat, Marum, Nationaal park, Nieuwe rand, complex project Oosterweel en compensaties, vernatting in de Maatjes, Beekvallei de kleine Aa, geen kalenderlandbouw, beheersovereenkomst Wolfsheuvel, geurhinder en fijne stofstudie, opkoopregeling en de woningen die dan al of niet zonevreemd worden?, vergunningenbeleid, opvolging bedrijven, jonge boeren, koolstofopslag in de bodem en capteren van water met een gezonde bodem, … .”,aldus Sabine.

Tijdens de rondrit werd alles in de huifwagen besproken (zie foto boven). Het ging er gemoedelijk aan toe maar toch met een serieuze ondertoon. “We bezochten ook de Bosrandhoeve, de Sterboshoeve en de boomkwekerij van de fam. Wouters om te eindigen met een heerlijke Breugeltafel weer op de Wolkenvenhoeve. Het was al goed donker toen het gezelschap hun dag beëindigden maar de politiekers waren vol bewondering voor onze mooie, innovatieve bedrijven en de volharding van de bedrijfsleid(st)ers om te strijden voor een toekomst voor hun bedrijven en hun opvolgers. We hopen dat meer politiekers een bezoek willen brengen naar de praktijk op de bedrijven zelf, met hun laarzen aan in het veld de realiteit ondervinden ipv achter het bureau de regels te bepalen voor onze toekomst”. aldus de boerinnen van de Landelijke Toekomst.


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *