Mariaburg – Het is nergens beter dan thuis. Dat hebben ze bij Erfgoed Vlaanderen goed begrepen. Op vele plaatsen in Vlaanderen en Brussel werden zondag activiteiten georganiseerd onder het thema ‘Thuis’. Ook Wijkwerking Mariaburg nam deel met een tentoonstelling en een powerpoint.
Het Wijkcentrum Mariaburg is voor vele inwoners van de wijk een thuis. Hier wordt het verleden gekoesterd en komt men te weten in welke mooie omgeving men woont. Sint-Mariaburg heeft een bijzonder rijk verleden. Walter Lauriks van het Wijkcentrum vatte Mariaburgs verleden samen in een overzichtelijke powerpoint.
Op 1 november 1996 vierde Mariaburg zijn honderdste verjaardag. Het verhaal start met de Antwerpenaar Antoon van den Weyngaert die in 1885 de Verzekeringsmaatschappij Antverpia oprichtte op gronden in Mariaburg, het Ekerse en Brasschaatse deel. Vanaf 1895 liet hij door zijn 400 hectaren groot grondbezit van de wijk straten trekken om er woningen, herbergen, hotels en villa’s te bouwen. Hij gebruikte alle middelen om zijn Nieuw Kwartier te promoten en dagjes mensen uit Antwerpen naar de gezonde lucht van den buiten te lokken. Mooie heren- en landhuizen en villa’s vind je onder meer nog in de Bist, Willy Staeslei en Leopoldlei. Zij herinneren aan het verleden.
Artiesten kwartier
Mariaburg groeide in de jaren voor en na de Tweede Wereldoorlog uit tot een artiesten kwartier.
Er werd intens gemusiceerd en toneel gespeeld in de wijk. Bekenden uit de theaterwereld woonden in Mariaburg. Oudere lezers herinneren zich Luc Philips, Dora van den Groen, Wies Andersen, Aloïs de Bois, Yvonne Lex en Anton Peters. Ook muzikanten en beeldende en plastische kunstenaars kozen voor Mariaburg, onder andere Carlo Vanneste, Jan Van Bouwel, Julien Creytens en Petrus Valckx.
In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw nam de verstedelijking toe. De teloorgang van de bank en verzekeringsmaatschappij Antverpia versnelde het proces. Cafés en hotels, herenhuizen, villa’s en boerderijen werden door woonhuizen vervangen. De bossen verdwenen grotendeels. De gemeente Brasschaat onder burgemeester Lode Bertels wist een deel van de Kattekensberg te redden van verkaveling. Ondanks alles blijft Mariaburg een groene wijk met een zeer levendig gemeenschapsleven. Eens Mariaburger, altijd Mariaburger, ook al woont men er niet meer. (mw)
Info:Wijkwerking Mariaburg, Van de Weyngaertplein 38, is open elke dinsdag van 9 tot 11.30 uur. Niet tijdens de schoolvakanties.
www.mariaburg.be
Bron: Metamorfose, 100 jaar Sint-Mariaburg.