Jasmine Van Dorst koningin 2024 bij Vrije Gans

BERENDRECHT – Wie dacht dat enkel stoere polderzonen zich met het folkloristische gansrijden bezighouden, heeft het mis. Al vele jaren laten ook dames zich als gansrijders gelden.  In 1994 werd onder impuls van wijlen cafébaas Gerard Van de Ven, beter gekend als ‘Klein Tripke’ een vrouwengansrijden ingericht. Er werd besloten om te rijden voor een goed doel namelijk de Vluchtheuvel. De premie bedroeg bijna 60.000 frank. Omdat het evenement zo in de smaak viel werd besloten om in 1995 de vereniging voor het vrouwengansrijden “De Vrije Gans” op te richten.

Op zondag 21 april streden in Berendrecht 16 amazones van De Vrije Gans, voor de kroon en mantel. Omstreeks 15 uur gaf koningin 2023 Tinneke Joris de kroon en mantel af. Zij kroonde zich vorig jaar in Ekeren tot koningin en mocht bepalen waar het gansrijden het jaar daarop plaatsvindt. Tinneke koos voor de Solftplaats in Berendrecht. Ondanks de vele evenementen die zondag werden georganiseerd, was het toch gezellig druk op ’t Solft.

De strijd begon aan een gezapig tempo, de ruiters reden hun toertjes onder de galg. Omstreeks halfzes kwam er spanning in het spel. Zoë Dierckx trok met kracht het net van de ganzenkop. Wie dacht dat de klus dan snel geklaard zou zijn, had het mis. Met een beetje hulp van snijmeester Gert Vervloet wist Jasmine Van Dorst iets voor zeven uiteindelijk de kop te bemachtigen. Zij werd de 29ste koningin van de Vrije Gans. De kersverse koningin werd gekroond door keizer Joppe Vranken.

De nieuwe koningin werd gekroond door keizer Joppe Vranken

Jasmine Van Dorst (25) en haar vriend Andreas Vercammen en dochtertje June wonen in Stabroek. Jasmine is havenarbeider in de haven van Antwerpen. Het was de zevende keer dat zij deelnam aan het gansrijden. De koninginnentitel is een mooi geschenk voor haar grootvader Albert van Ginneken die vijftig jaar geleden zelf koning werd bij de Stabroekse gansrijders.  Hij was dan ook zichtbaar ontroerd en dankbaar dat hij dit mocht meemaken. En … hij ging nog wel even mee de titel van zijn kleindochter vieren in het Ganzenhof.

Albert van Ginneken met kleindochter/koningin Yasmine en haar dochtertje June

Tijdens het gansrijden kreeg uittredende doktoor Fred Cosyn een grote geschenkmand als dank voor zijn jarenlange dienst bij de Vrije Gans. Na 10 jaar geeft hij volgend jaar de fakkel door aan Ilona Van Gaal.

Ilona van Gaal neemt de fakkel over van uittredende doktoor Fred Cosyn


Polderhart
De Vrije Gans geeft ieder jaar haar sponsoropbrengst aan een goed doel en dit jaar werd gekozen voor Polderhart,  een sociale vereniging die al vele jaren, samen met de hartverwarmende solidariteit van de polderbewoners en omliggende bedrijven, probeert het verschil te maken voor mensen in kansarmoede.  Een delegatie van Polderhart nam dankbaar de cheque van 4.100 euro in ontvangst. “We gaan bespreken wat we met het geld gaan doen, zeker is dat wij hiermee ‘onze klanten’ op een extraatje kunnen trakteren“, klinkt het bij Polderhart.

Polderhart kreeg een cheque van 4.100 euro van koningin Jasmine


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *