Kris Van Den Corput, ondervoorzitter van de Polderbond, Hugo Van Meir, voorzitter Ware Gans en Carl Geeraerts, districtsburgemeester
LILLO – De ganzenrijdersvereniging Ware Gans Lillo heeft op zaterdag 11 november haar vijftigste verjaardag gevierd in Yachtclub Scaldis te Lillo. De vereniging werd in 1973 opgericht, als opvolger van de ganzenrijdersvereniging Lillo-Kruisweg, die door de havenuitbreiding is gestopt. Tijdens het jubileum werden vooral Jos Van Wellen en Armand Van Deutekom bejubeld, die 50 jaar geleden de vereniging hebben opgericht.
Een schilderij van stichter Armand Van Deutekom, gemaakt door Jan Baptist
In het verleden was er al de ganzenrijdersvereniging Lillo-Kruisweg, maar door de havenuitbreiding werd het onmogelijk om de vereniging op dat moment verder te laten bestaan. Het gansrijden verdween dus uit Lillo. Tot in 1973, vijftig jaar geleden. Jos Van Wellen en Armand Van Deutekom staken de koppen bij elkaar en samen met de voltallige horeca werd de vereniging Ware Gans Lillo opgericht.
“Veel verenigingen zijn tussen pot en pint opgericht”, vertelt voorzitter Hugo Van Meir. “Zo ook de Ware Gans van Lillo. In café De Zeven Zaligheden hebben Armand Van Deutekom en Jos Van Wellen onze vereniging opgericht. Vijftig jaar later staan we hier nog steeds, schol!” Van Meir vroeg nog een minuut stilte voor alle leden van de vereniging die er helaas niet meer zijn.
Hugo Van Meir, de fiere voorzitter van de Ware Gans
Op 24 maart 1974 vond het gansrijden van de Ware Gans voor de eerste keer plaats in Lillo. De uittredende koning van de vorige vereniging, Jos Van Wellen, reed samen met 15 andere ruiters voor de eerste keer onder de galg. Uiteindelijk werd Jos Van Aerde de eerste koning van de Ware Gans.
Dankzij de hulp van de Nieuwe Gans Berendrecht kon Lillo in een paar maanden tijd hun eerste gansrijden laten doorgaan. “De andere ganzenrijdersverenigingen hebben hun hulp aangeboden om het gansrijden terug naar Lillo te brengen”, zegt ondervoorzitter van de Polderbond, Kris Van Den Corput. “Lillo nam ook al snel deel aan het keizerschap en met succes.” In 1977 werd Staf Meyer de eerste keizer van de Ware Gans. De twee verenigingen van Lillo tellen samen 9 keizers.
Volgens Kris Van Den Corput staat de Ware Gans voor fierheid en dapperheid. “Dapper, omdat ze het na al die jaren nog steeds kunnen klaarspelen om elk jaar in het kleine Scheldedorpje het gansrijden te laten doorgaan. Het is de kleinste, maar tegelijk ook de grootste vereniging van onze Polder. Met een jeugdig bestuur zijn jullie klaar voor de toekomst. Jullie mogen terecht fier zijn op jullie vereniging.”
Tot slot nam Districtsburgemeester Carl Geeraerts (N-VA) het woord. “In die 50 jaar heeft de Ware Gans altijd op de steun kunnen rekenen van het district en dat willen we graag blijven verderzetten.” De burgemeester sprak ook nog kort over de toekomst van het gansrijden in de Polder. “We hebben de laatste maanden achter de schermen veel contact gehad met de Polderbond om de toekomst veilig te stellen. Het gansrijden zal blijven gesteund worden door het district.”
Naast de districtsburgemeester was ook schepen van Cultuur, Rudi Sempels (N-VA), aanwezig. Ook de bestuursleden van de andere ganzenrijdersverenigingen, de Polderbond, keizer Maarten Gabriëls en de leden van de Ware Gans Lillo vierden de vijftigste verjaardag van de vereniging.
Eén reactie
Proficiat aan het bestuur en leden om in deze tijden nog steeds een voorbeeld te zijn van wat vrijwilligers kunnen verzetten. Mooie fotomontage met uniek materiaal. Zeer verzorgde receptie.