Leerlingen academie St.-Lucas maken van fietstunnel onder spoorlijn 12 kunstwerk

De kunstenaars in de fietstunnel

Kapellen – Aan de ene kant van de druk gebruikte spoorweg 12 (Antwerpen-Essen) heb je de Georges Spelierstraat en aan de andere kant de Philip Spethstraat.  Onder de spoorweg loopt al vele decennia een fietstunneltje. Wie daar vanaf nu gebruik van maakt, wordt willens nillens meteen onderdeel van een grote muurschildering. Die heeft immers als thema “Bewegende mensen”. Het kunstwerkje is het resultaat van de samenwerking tussen kunstacademie Sint-Lucas en de gemeente Kapellen. De oudste leerlingen van de kunstacademie zorgden ervoor dat de vuile tunnel van weleer, nu een plezier is geworden om doorheen te fietsen.

Op een natte vrijdagavond werd de tunnel officieel in gebruik genomen. Die opening werd eerder als eens verschoven omwille van het slechte en vooral te natte weer. Maar vrijdag 10 november trotseerden de kunstenaars, directeur, leraren van  Sint-Lucas en een stevige vertegenwoordiging van het Kapelse gemeentebestuur toch de regen.

De gemeente nam eerder al het initiatief om de graffiti te overschilderen, maar het duurde nooit lang voor er nieuwe tags en graffiti verschenen. Daarom groeide het idee om de fietstunnel op een ander manier aan te pakken. Burgemeester Dirk Van Mechelen (Open Vld): “We namen contact op met kunstacademie Sint-Lucas met het voorstel om de tunnelruimte te veranderen in een grote muurschildering. Dat viel bij directeur Carla Ferilli niet in dovemansoren. Tegelijkertijd namen we contact op met Infrabel. De tunnel is immers geen eigendom van de gemeente, maar wel van de spoorwegbeheerder van ons land. Ook die ging akkoord met het kunstproject.”

Directeur Carla Ferilli: “Het was niet moeilijk om Miep Ertbrechts, leraar beeldatelier, warm te maken voor dit project. Begin van dit schooljaar legden we het project voor aan onze oudste leerlingen en die moesten we zelfs niet motiveren. Zij waren meteen weg van dit kunstproject. Samen met de leraar begonnen ze met de voorbereiding en eind september is gestart met het echte werk in de tunnel.”

Muurschildering

“Een muurschildering maken was ook voor ons een niet alledaagse uitdaging en dus gingen we eerst ten rade bij een externe professional. Het vraagt immers heel andere technieken om een muur te beschilderen dan dat we gewoon zijn te gebruiken in de academie. Over het thema moesten we niet lang nadenken. Gezien de locatie werd dat ‘Bewegende mensen’. Dat onderwerp heeft dan zowel betrekking op de gebruikers van de tunnel als op de vele duizenden treingebruikers die zonder dat ze het weten over het tunneltje rijden. De eerste ontwerpen en voorstellen werden uitgewerkt en vanaf eind september trokken we elke vrijdagavond naar de tunnel.”

De muurschildering is het werk geworden van tien leerlingen. Onder hen onder meer Lena Mertens en Amélie Smets. “Het was voor iedereen van ons de eerste keer dat we een groot werk konden maken op een openbare plaats. Het geeft een lekker gevoel te weten dat heel veel mensen ons werk gaan bekijken”, zegt Amélie Smets.

Lena Mertens: “Een van de moeilijkheden was de omvang van het werk. Nooit eerder in onze opleiding maakten we een werk van deze omvang. Heel de groep werkte tegelijkertijd aan het tunnelproject en dat vroeg duidelijke afspraken want het eindresultaat moest wel één muurschildering zijn. We hebben er heel wat weken aan gewerkt. Als je al die werkuren zou optellen, kom je al gauw uit op ruim tweehonderd uren werk om de tunnel te verfraaien met onze muurschildering.”

Nog een muurschildering
Kapels schepen An Stokmans (Open Vld): “De eerste van de twee fietstunnels onder spoorlijn 12 heeft nu een artistieke invulling. Om het kunstwerk te beschermen, wordt er ook een anti-graffiti coating aangebracht. Nog dit schooljaar gaan de leerlingen van Sint-Lucas de tweede tunnel aanpakken. De onderhandelingen met eigenaar NMBS zijn bezig en tegen het einde van dit schooljaar krijgt ook die tunnel een opvallende en artistieke invulling.”

(erva)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *