Vos slaat opnieuw moordend toe

vossenplaag
De vossenplaag in Berendrecht is nog niet onder controle. Eerder berichtten we al over de moordende vos die in de streek rond het Reigersbos lelijk huishoudt. Het voorbije weekend hield de vos lelijk thuis bij Stefan Van den Eynde. Op de werf van de voormalige boerderij lopen al jaren lang ganzen vrij rond.
“Vroeger gebeurde het wel eens dat er een gans slachtoffer werd van een vos. Maar nu sloeg hij keihard toe. Het wijfje werd omringd door een kroost van kleine ganzen. Die waren toch al zo groot als een kip. Van de kleintjes heb ik ’s morgens niets teruggevonden. Moedergans was de kop afgebeten, maar het dier was blijkbaar te zwaar om meegesleurd te worden. Bij de politie legde ik klacht neer. Ondertussen weten we dat de vos zich terugtrekt in het Reigersbos. Volgens wandelaars zit er ook meer dan één exemplaar.”
Volgens boswachter John Otten van het Agentschap voor Natuur en Bos zijn er nu niet meer vossen dan één op twee jaar geleden. Het vossenbestand in heel Vlaanderen is het jongste decennium wel toegenomen. “De vossen liggen nu met jongen en ook die moeten worden gevoed. Veel mensen vinden het plezant om hun kippen los te laten lopen. Die dieren zijn gemakkelijke prooien voor de vos. Kippen in een hok zetten, maar de deur niet goed dicht doen, vindt de vos ook niet erg. De kippen wil. “ John Otten raadt aan om het kippendomein af te spannen met een draad. “Een draad van 1m20 is voor een vos geen probleem. Hij zet er zijn voorpoten tegen en klimt er zonder moeite over. Als je aan de buitenkant een haag tegen die draad plant, wordt het dubbel zo moeilijk om binnen te dringen.”
De ondervindingen van de buurt vertellen echter een ander verhaal. “Wie ’s avonds nog gaat wandelen in de buurt van het Reigersbos, voelt dat er niet een maar verschillende vossen aanwezig zijn. Nooit eerder kregen we te maken met dergelijke slachtpartijen”, weet Stefan Van den Eynde.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder