Volop ambiance op laatste Stabroek Zingt

STABROEK – Stabroek Zingt, het muzikaal evenement dat jaarlijks de inwoners van Stabroek samenbracht, vond dit jaar voor de allerlaatste keer plaats. Dit evenement, dat al vele jaren een traditie is in het dorp, was meer dan alleen een zangavond; het was een avond vol muziek en samenhorigheid.

Stabroek Zingt werd voor het eerst georganiseerd in 2008, het jaar dat de gemeente Stabroek haar 750ste verjaardag vierde. Een groep enthousiaste inwoners, met  Bob Wezenbeek als grondlegger, richtte een feestcomité op met voorzitter Tom Cleiren en met medewerking van het gemeentebestuur en Stay Events.  Op vraag van het gemeentebestuur werd het zangfestijn, onder de vzw Stabroek Zingt, verder gezet in het kader van de 11-juli viering.
Elk jaar verzamelden honderden mensen zich op het plein voor het gemeentehuis van Stabroek om samen te zingen, te dansen en te genieten van optredens van lokale en bekende artiesten. Twee jaar kon het evenement niet doorgaan. In 2020 werd er een waterbekken geplaatst in de voortuin aan het gemeentehuis en in 2021 zorgde corona voor de afgelasting. Voor de inzet werd de vzw beloond met de cultuurprijs 2017.

Nog een keer knalde ‘Stabroek Zingt’ op zaterdag 6 juli in de voortuin van het gemeentehuis.   Om 19 uur startte het zangfestijn met een optreden van de Grungblavers. Zij brachten liedjes in de taal die ze thuis hebben geleerd, het Antwerps.  Een felle regenbui met stevige rukwinden hield de aanwezigen niet tegen om volop te genieten van de aanstekelijke liedjes.

 Nadien was het de beurt aan Zjuul Krapuul,  een vaste waarde op Stabroek Zingt. Hij bracht enkele nummers uit zijn laatste cd Luctor et Emergo,  om af te sluiten met “Zuipe, Zuipe’. Geëmotioneerd bedankte Zjuul de organisatie, voor de mooie samenwerking gedurende de 15 jaar. Stabroek Zingt had op haar beurt een verrassing. Zjuul kreeg de Cultuurprijs, die Stabroek Zingt zelf in 2017 ontving. “Elk jaar viel je naast de Cultuurprijs, we vinden dat jij die dubbel en dik hebt verdiend”, zegt Veerle Nonneman. En Zjuul stond er sprakeloos bij,…. Iets dat we niet gewoon zijn van hem. Het deed hem deugd.

Het gemeentebestuur bedankte op haar beurt Stabroek Zingt en overhandigde bloemen en geschenken aan het bestuur.

Het zangfestijn werd verder gezet met het optreden van Samsom en Marie, iets waar de kleinsten  erg naar uitkeken.


 Daarna was het de beurt aan het charmante trio De Romeo’s. Het is de derde keer dat de heren naar Stabroek kwamen afgezakt.  Chris, Davy en Gunther brachten een Nederlandstalige mix van eigen nummers, covers en hit-medleys.  Daarnaast was er nog een gastoptreden van de Stabroekse zanger Marco Martinez.

Tussendoor werden de populairste meezingers van de afgelopen jaren op een groot scherm geprojecteerd, zodat iedereen weer luidkeels kon meezingen. Met het nummer “Thank you for the music’, sloot de laatste editie van Stabroek Zingt af.

De hele avond werd verzorgd door gastpresentator Peter Hendrickx.


Met het einde van Stabroek Zingt, rijst de vraag wat de toekomst zal brengen voor het muzikale evenement  in het dorp. De organisatoren hebben aangegeven om definitief te stoppen, wegens de leeftijd en geen interesse voor opvolging. “We gaan het bekijken. Misschien kunnen we volgend jaar in het kader van Vlaanderen Feest iets dergelijks organiseren”, klinkt het bij burgemeester Rik Frans en schepen voor cultuur Liesbeth Bardyn.

De herinneringen aan de avonden vol muziek en vriendschap zullen nog lang blijven nazinderen in het dorp. Dank aan de organisatoren die jaar na jaar zoveel moeite hadden gedaan om dit evenement mogelijk te maken.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *