Vogelopvangcentrum is op zoek naar meters en peters voor babyegels

Marcel-egels01
Het Kapelse vogelopvangcentrum moet bijzonder veel babyegels opvangen en dat kost handenvol geld. Daarom zoekt het centrum naar peters en meters voor de diertjes. “Normaal hebben we in deze periode 25 babyegels om ze met de papfles groot te brengen, maar we zitten nu al aan 48” zegt verantwoordelijke Marcel Peeters. Reden is de zachte winter en het warme voorjaar waardoor er weinig sterfte was en veel egels een tweede worp hebben gedaan. Bovendien waren er ook meer jongen per worp.
Babyegeltjes opvangen kost handenvol geld en omdat er dit jaar uitzonderlijk veel zijn weegt dat zwaar op de werkingbudget van het opvangcentrum zegt verantwoordelijke Marcel Peeters. “De binnengebrachte egeltjes blijven in het Vogelopvangcentrum tot ze zeshonderd gram wegen. Daarna worden ze opnieuw losgelaten in de natuur. Bij ons krijgen ze een aangepaste voeding die bestaat uit melkpap op basis van speciaal poeder dat we bij de apotheek aankopen. Per bus melkpoeder betalen we 40 euro en we hebben er bijna drie nodig per week. Vanaf dat de egeltjes zes weken oud zijn kunnen we stilaan overschakelen op vaste voeding. Tot dan worden alle egeltjes met de hand gevoederd door onze vrijwilligers”.
Uitzonderlijk veel
De reden waarom er dit jaar uitzonderlijk veel egeltjes zijn is volgens Marcel Peeters het warme voorjaar. “Veel egels hebben een tweede worp. Bovendien waren er ook meer jongen per worp. Bovendien is de zomer traditioneel de periode waarop veel mensen actief zijn in hun tuin. Die verstoring doet egels schrikken. De moeder verlaat het, voor haar onveilige, nest en keert niet meer terug. Meestal gaat het om nesten van een tweede worp. Ook de winter was heel zacht waardoor er weinig sterfte was door honger en kou. Elke Vlaams Vogelopvangcentrum heeft dit jaar uitzonderlijk veel egels en sommige zitten vol. Daarom hebben wij al tien babyegeltjes overgenomen van het opvangcentrum in Herenthout, maar nu moeten wij wringen om nog plaats te maken. In het najaar moet het probleem op de agenda komen tijdens het overleg met alle Vlaamse Vogelopvancentra”.
Peter en meter
Peters en meters zorgen in de eerste plaats voor een extra financiële steuntje. “We rekenen op een minimum bijdrage van tien euro” zegt Marcel. “In ruil krijgen peters en meters, een jaar lang, naam- en adresvermelding in het egeltjeshok. De egeltjes zelf voederen is niet aangewezen. Dat gebeurt eigenhandig door onze ervaren vrijwilligers. Het petekindje een bezoekje brengen is mogelijk na telefonische afspraak. Als peters of meters willen kunnen ze ook aanwezig zijn op het moment dat de egels opnieuw worden vrijgelaten. Vooraf een tijdstip bepalen is echter moeilijk. Dat is afhankelijk van het weer en gebeurt op voorstel van de afdeling Bos en Natuur van de Vlaamse Gemeenschap. Van hen krijgen we door waar, en hoeveel, egels er op die plaats mogen vrijgelaten worden”. Meer info op 0473-48.48.97. Giften kunnen gestort worden op BE38 0014 7712 3272.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *