VacCovid on tour’: niet mobiele inwoners Stabroek gevaccineerd in JOS te Hoevenen

HOEVENEN – Ben je 65-plusser en kon je je niet zelfstandig je verplaatsen en had je ook geen hulp om naar het vaccinatiedorp VacCovid park Spoor Oost te komen, dan kon je een afspraak krijgen in een tijdelijke vaccinatieplaats in eigen gemeente. Voor Stabroek gebeurde dit op 27 en vandaag op 28 april. Binnen een dikke maand gebeurt hetzelfde voor het tweede spuitje.

De mobiele eenheid van VacCovid Antwerpen diende dinsdag een kleine 184 coronavaccins toe op locatie in Stabroek, in het jeugdontmoetingscentrum in de Kerkstraat te Hoevenen. Op woensdag worden er 25 vaccins geplaatst. De primeur was eerder deze maand voor de hulpbehoevende inwoners van Schoten, Hoboken en Wilrijk. Er zijn 36 lokale vaccinatiecentra in onze eerstelijnszone. Een vaccinatieploeg op verplaatsing is uniek en wordt in onze provincie enkel door Vaccovid georganiseerd.

“Ik ben erg blij met deze organisatie, zegt burgemeester Rik Frans. Er was wel wat commotie over onze indeling bij VacCovid, maar we hebben altijd gezegd dat we iets gingen doen voor de mensen die niet op Spoor Oost geraken. Nu is het zover, zegt de burgemeester”.

Burgemeester Frans ging samen met schepen Herman Jongenelen poolshoogte nemen in het JOS en zag dat de mensen heel goed ontvangen en vlot geholpen worden. Het is vergelijkbaar met de goede organisatie op Spoor Oost, maar in het klein. Stewards in oranje hesjes staan de bezoekers op te wachten bij de ingang. Binnen volgt een al even vriendelijk onthaal door zogenaamde scriptoren in een paars hesje. Zij gaan na of de bezoeker wel ingeschreven staat en zorgen voor het inchecken.
Weer andere stewards begeleiden de mensen naar de cabines, opgetrokken in hetzelfde witte meubilair als in Spoor Oost. Binnen zorgen verpleegkundigen voor de prik met het Moderna vaccin. Even rusten dan en vervolgens zorgt opnieuw een scriptor ervoor dat de kersvers gevaccineerde wordt aangevinkt op de inwonerslijst. Intussen houdt een arts toezicht op het verloop.

Lokaal vaccineren niet voor iedereen
De datum voor deze vaccinatie werd bewust niet gecommuniceerd. Je kan je hiervoor ook niet op voorhand aanmelden. Je moest wachten tot je je uitnodiging per brief had ontvangen. De afspraak maken en de selectie voor Stabroek verliep via de corona infolijn 03 435 95 55.
Hoe ging dat in zijn werk? Er werd afgetoetst welke vervoersmogelijkheden er waren om in Spoor Oost te geraken. Lukte dat niet en had je ook geen hulp hebt om die verplaatsing te maken, dan werd je ingeboekt voor deze vaccinatie. Je kon geen datum kiezen, deze werd organisatorisch bepaald. Dit verloopt in de volledige regio van VacCovid op dezelfde manier. Lokaal vaccineren is echt alleen bestemd voor de meest kwetsbaren.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *