Sluiting Reclyclagepark Zandvliet: PRO2040 vraagt oplossing!

Bart Goris, Karel Hendrickx en Zander Vliegen

BERENDRECHT/ZANDVLIET/LILLO – Met grote verbazing ontdekte PRO2040 (de oppositiebeweging in het Polderdistrict) dat de vergunning voor het Recyclagepark in de Derdeweg te Zandvliet is vervallen in oktober vorig jaar, en dat deze nu verlengd wordt… voor 1 jaar, tot 31 oktober 2021. De facto betekent dit dat er over zes maanden géén Recyclagepark meer zal zijn in Berendrecht, Zandvliet of Lillo.
Op de Districtsraad van maandag 26 april vroeg Zander Vliegen (PRO2040) of zijn informatie klopte, en welke oplossingen er zijn voorzien op korte en lange termijn. Districtsburgemeester Carl Geeraerts (N-VA) bevestigde het nieuws, maar kon verder niet veel kwijt over dit volgens hem bovenlokale dossier.
Bart Goris (PRO2040) is duidelijk: “Een sluiting zou betekenen dat onze inwoners én het personeel zich moeten wenden tot een ander Recyclagepark van de Stad Antwerpen. Het dichtstbijzijnde? Dat is dat van Luchtbal….Voor PRO2040 is dit totaal ontoelaatbaar!”.
“Het ontbreken van een Recyclagepark in ons district, zou een slag in het gezicht zijn van alle Mooimakers of ‘Guardians’, die zich dagelijks geheel vrijwillig inzetten om sluikstort en afval te rapen en/of te signaleren, en zo onze Polderdorpen proper houden”, zegt Zander Vliegen (PRO2040) stellig.

“Dit is het zoveelste (boven)lokale dossier dat mismeesterd wordt onder ‘leiding’ van N-VA/CD&V. Dit terwijl ze in District, Stad en Haven al jarenlang aan de knoppen zitten”, zucht Zander Vliegen (oppositie PRO2040). “Het vervallen van de omgevingsvergunning mag voor hen geen verrassing zijn. Goede bestuurders zouden al enige tijd op zoek zijn geweest naar oplossingen. Maar in tegendeel: mogelijke interessante én realiseerbare locaties worden ingenomen door het zgn. “Gevang van Francken” en het geplande tweede wachtdok achter de Noordlandbrug”. Zeker wat dat laatste betreft, lijkt het een gemiste kans. “Het gesorteerde afval zou snel via een binnenschip getransporteerd kunnen worden, i.p.v. in extra camions over de weg. Een containerpark achter de Noordlandbrug zou een haalbaar en duurzaam alternatief zijn geweest. Helaas, dit is het zoveelste goede voorstel uit de Structuurschets dat sneuvelt onder dit minderheidsbestuur”, zegt Zander Vliegen zichtbaar teleurgesteld.

Oppositiepartij PRO2040 rijkt (opnieuw) mogelijke oplossingen aan. Parallel met een tijdelijke verlenging op de huidige locatie, moeten volgens hen per direct opnieuw volgende locaties onderzocht worden: de 45m brede braakliggende strook tussen de sporenbundel aan ABT-Stocatra en Antwerpsebaan; een inplanting tussen de op- en afritlussen van de A12 in Zandvliet; en alsnog een nieuwe intekening van de plannen van het wachtdok achter de Noordlandbrug, waar wél plaats wordt voorzien voor een containerpark. “Maar er kan ook breder gezocht worden naar extra locaties, die met overdracht van grond tussen overheden en herbestemming tevens in het vizier kunnen komen”, vult Karel Hendrickx (PRO2040) aan. “Denk hierbij bvb. aan locaties ten noorden van A12, tussen Hollandseweg en Havenweg, tot aan de Nederlandse grens”.
Sommigen opperden voor een Recyclagepark aan de Kromme Weg, en dus verlies van open ruimte, maar voor PRO2040 is dat ten stelligste uit den boze.

“Samen met onze inwoners én het milieu eisen wij niet minder dan een volwaardig Recyclagepark in het Polderdistrict. Tot een alternatieve locatie gevonden is, pleiten wij voor een verlenging op de huidige locatie”, sluit Bart Goris (PRO2040) duidelijk af.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

4 reacties

 1. Dat is allemaal mooi uitgelegd , maar wij als bezali zitten intussen wel met de gebakken peren , this altijd zelfde als de grote market met een plan komt , zijn wij altijd de dubben, schandalig vind ik

 2. Het bestuur had gehoopt om dit in alle stilte te laten gebeuren, zo creëren ze een verhoogde aanbieding van afval bij de huisvuilophaling.
  Wat hen dan rechtvaardigt om de kostprijs van de rest-afvalzakken te verhogen ; het uiteindelijke beoogde doel.
  Een politieker moet altijd via een achterpoortje werken, rechtstreeks op het doel afgaan druist in hun politiek zijn.

 3. Het is het zoveelste dat verdwijnt in Bezali. Het politiebureel is niet meer bemand, ten voordele om zoveel mogelijk politie te hebben in de stad.
  het district huis is nog eenmaal per week open.
  Een zwembad hebben we nog steeds niet, alhoewel de andere districten er wel 1 heeft.
  En nu het recyclagepark dat moet verdwijnen.
  Maar het lawaai en de geurhinder die er is door de schepen die aan de kant liggen dat moeten we maar verdragen. Als je op het jaagpad komt zie je soms op een muur van containers.

 4. Verschrikkelijk om iedereen hier te zien klagen dat er vanalles verdwijnt in BeZaLi, terwijl ze zelf op deze manier zelfs onze naam laten afkorten en verdwijnen 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *