Uitkijkpost Wereldoorlog I op domein Lassonhof

Dirk Schouteden, eigenaar van het Lassonhof en general manager van Independent Iodine
en Swa Elseviers, voorzitter Heemkring Molengalm

STABROEK Regelmatig worden er nog restanten van beide Wereldoorlogen gevonden. In de tuin van het Lassonhof ontdekte men een tijdje geleden beugels in een oude eik, die waarschijnlijk dienst deden om in de boom te klimmen die dienst deed als uitkijkpost tijdens Wereldoorlog I.

De beugel in de eikenboom zit stevig verankerd

Eigenaar van het Lassonhof, Dirk Schouteden nodigde ons, heemkring Molengalm, burgemeester Rik Frans en schepen Veerle Nonneman uit om een kijkje te komen nemen naar de uitkijkpost achter op het domein van het Lassonhof.

Dirk Schouteden gaf een rondleiding in het domein

Dirk Schouteden, general manager van Independent Iodine Europe, ontving ons in de ruime vergaderzaal van het Lassonhof. Het houten plafond dateert van 1611 en werd zorgvuldig gerestaureerd. Daarnaast had Dirk er imposante schilderijen aangebracht van de eigenaars van het hof door de jaren heen.  Ze werden gemaakt door kunstenaar Frank Kenis uit Wuustwezel.

Ruim 10 jaar geleden werd Dirk Schouteden eigenaar van het Lassonhof en bracht er zijn bedrijf in onder. Dirk Schouteden staat aan het hoofd van Independent Iodine dat gespecialiseerd is in de distributie van jodium, jodiumderivaten en nitraten. Het bedrijf vertegenwoordigt de Chileense nitraatproducenten ACF Minera en Algorta Norte voor industriële en agrarische toepassingen en werkt samen met Minera SA, een Chileens particulier bedrijf dat zich toelegt op de winning en productie van jodium en natuurlijke nitraten in de Lagunas-mijn. En met Incasa SA een Braziliaans particulier bedrijf dat producten produceert in Joinville, Brazilië. IIC heeft kantoren in New Jersey en Hongkong met als hoofdkantoor het Lassonhof in het Hoogeind te Stabroek.

Lassonhof

Een achteraanzicht van het Lassonhof

Het Lassonhof was eerder Hof van Stabroeck en  Huis van Stabroeck genaamd. De eerste gebouwen werden vermoedelijk opgetrokken midden 14de eeuw. Uit geldnood verkoopt Filips De Schone, laatste Bourgondische hertog, in 1505 de dorpen Lillo, Stabroek, Berendrecht en Zandvliet aan de rijke Antwerpse buitenburgemeester Gillis de Schermere. Hij gebruikt het Huis van Stabroeck als Hof van Plaisantie, als buitenverblijf. Vijf jaar later verkoopt hij de 4 dorpen weer. Stabroek wordt gekocht door Jan III Glymes de Berghes. Vanaf dat moment wonen de Heren van Stabroek in het Hof van Stabroeck. Grote en  belangrijke families hebben er gewoond: jonker Robberecht van Eckeren, de familie van Dale, de familie de Ram, de familie de Hase en de familie Geelvink. In 1735 woont de heer Franciscus Lasson er, en geeft zijn naam aan het hof.

In 1584/85 ligt het Staatse Antwerpen zwaar onder vuur van het Spaanse leger van Alexander Farnese, de hertog van Parma. In Stabroek strijkt Graaf Peter Ernst von Mansfeld neer, hij is stadhouder van Luxemburg en één van de belangrijkste edellieden in de Nederlanden. Hij voert het bevel over Farnese’s troepen op de rechteroever van de Schelde. Von Mansfeld neemt zijn intrek – vermoedelijk eist hij het gewoon op – in het Hof van Stabroek, het enige optrekje zijn stand waardig. Het hof wordt gebruikt als hoofdkwartier en veldhospitaal voor de officieren. Het speelt een cruciale rol in de uiteindelijke overwinning van Farnese op ’s Hertogendijk in mei 1585. Na de overwinning wordt er door de troepen 7 dagen gefeest in Stabroek, de kans dat de hertog van Parma ook zelf op het Lassonhof is geweest, is dus behoorlijk reëel.  (Bron Kroniek van Stabroek – Ward Joppen/Luc Joppen).  Het Lassonhof was jarenlang in het bezit van de familie Van de Poel.  In 2007 werd het hof te koop gesteld.  In 2012 kwam het in het bezit van Dirk Schouteden.

 Uitkijkpost

Aan het einde van het domein zie je links de afgetopte boom waarin de beugels bevestigd zijn

“Via Lucas Cuypers, de kleinzoon van de laatste eigenaars dokter Leo Cuypers en zus Van de Poel, kwam ik te weten dat achter op het domein een oude eik stond waarin beugels waren bevestigd.  We hadden het vermoeden dat deze boom als uitkijkpost diende tijdens de oorlog”, zegt Dirk. Swa Elseviers, van heemkring Molengalm, kan dit alleen maar beamen. “Vermoedelijk werden zij geplaatst tijdens de eerste Wereldoorlog”, zegt Swa. Door de jaren heen zijn ze stevig verankerd in de boom, maar zijn er ook een deel verdwenen. Toch kan je aan de gelijkmatige inkepingen de vorm van een ladder zien.  Hier op het einde van het domein is het dan ook de perfecte uitkijkpost om de bunkerlinie te observeren.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *