Twintigste vredesbeeld Jorg Van Daele komt in New York

 balance for peace in Aswan (Egypte)

Beeldhouwer Jorg Van Daele uit Nieuwmoer is bezig zich op de internationale kunstkaart te zetten met zijn project Sculptures for Peace. Op vraag van de Hollywood Sculpture Garden reist hij op het einde van de maand naar de States om daar te werken aan een nieuw vredesbeeld. “Ik ben uitgenodigd om in Palm Springs te werken. Wanneer het beeld klaar is, wordt er voor gezorgd dat het wordt getransporteerd naar Hollywood om daar een vaste plaats te krijgen”, legt de Nieuwmoerse kunstenaar uit.
Het project rond de vredesbeelden ontstond enkele jaren geleden. “Ik werd in Oostenrijk uitgenodigd om een beeld te maken in Wachauer marmer. Omdat ik veel met tekst werk, besloot ik daar een beeld te maken rond een nummer van de Franse rockgroep Aaron : “It’s not the wings that makes the angel”. Geïnspireerd door dezelfde tekst maakte ik andere beelden in Nieuw-Zeeland en Spanje. In de zomer van 2016 werkte ik op een symposium in Tabriz, een stad in Iran. Het beeld dat ontstond uit een steen van 6 kubieke meter kreeg de naam ‘Prayer for Peace”. In Iran werd ik getroffen door de armzalige leefomstandigheden van de mensen daar. Tegelijkertijd was ik verbaasd over de gastvrijheid en de warmte waarmee ik daar werd ontvangen. Daar kreeg het idee van vredesbeelden pas goed vorm. Ik wilde vanaf dan via mijn beelden het woord “vrede” promoten en met deze positieve boodschap de mensen daar een hart onder de riem steken”, aldus Jorg Van Daele. Ondertussen staan er al in 17 landen Sculpures for Peace. In het centrum van Azerbeidjan, voor het gemeentehuis van Harare in Zimbabwe en in de hoofdstad van Mongolië staan er bijvoorbeeld beelden van hem.
Het is voor Jorg Van Daele iedere keer opnieuw een avontuur wanneer hij vertrekt naar weer een ander land. “Ik vertrek nooit als toerist, maar wordt altijd uitgenodigd. Ter plaatse logeer ik bij mensen thuis en het beeld dat ik creëer wordt steeds gemaakt in plaatselijke steen. Lokale kunstenaars assisteren. De werkomstandigheden variëren van schitterend tot nauwelijks basic. Je moet altijd rekening houden met de mogelijkheden ter plaatse. Gezien het internationale karakter kan ik ook geregeld rekenen op belangstelling van regionale en nationale pers. Zo werden er tv-reportages gemaakt in Chili, Bolivië, Egypte en Azerbeidjan. In Nieuw-Zeeland, Indië en Zimbabwe was er heel wat krantenbelangstelling”, zegt Van Daele.
De beeldhouwer is nog maar net terug uit Zimbabwe. Daar creëerde hij het vredesbeeld ‘Balance for Peace’. “Dat beeld stelt de vijf werelddelen voor, die balanceren voor de vrede in de wereld. In Harare, de hoofdstad van Zimbabwe, logeerde hij bij een familie met achttien volwassen kinderen. Elf van hen waren beeldhouwers. De dag dat ik terug naar België kwam, moest een van de kinderen bevallen. Wekelijks krijg ik nu nog foto’s doorgestuurd van baby Mikeala Aneniische, want voor hen ben ik nu officieel lid van het gezin”, legt Jorg Van Daele uit.
Begin dit jaar werkte de Nieuwmoerse beeldhouwer in Aswan In Egypte. Op de oevers van de Nijl creëerde hij ‘Dance for Peace”. “Omdat je met vele culturen in contact komt, is het belangrijk om daar respectvol mee om te gaan. Toen mijn beeld klaar was, wilde ik foto’s nemen van de mensen die me hielpen. Om de vredesboodschap te symboliseren had ik de veelkleurige vredesvlag meegebracht. Dat vonden ze provocerend. Niemand wilde op de foto omwille van die vlag, want die wordt ook wereldwijd gebruikt door de holebigemeenschap en dat was in Egypte zelfs voor kunstenaars niet mogelijk. In Indië daarentegen was het helemaal geen probleem”, aldus nog Van Daele.
Ook in Kalmthout
Op het eerste gezicht hebben Hollywood en Kalmthout niet meteen een link. Jorg Van Daele brengt daar verandering in. Zowel in de Amerikaanse filmstad als in Kalmthout prijkt binnenkort een vredesbeeld van Jorg Van Daele. Maar de beeldhouwer blijft ook internationaal actief. Er zijn plannen om ook in Bangla Desh, Servië en Libanon aan de slag te gaan.
Eigen expo
Voor Jorg Van Daele afreist naar de States organiseert hij in zijn New Yorg Gallery nog een internationale tentoonstelling met bevriende kunstenaars uit Roemenië, Luxemburg, Slovenië en eigen land. Op 2, 3, 4, 5 en 9, 10, 11 en 12 mei is de expor te bewonderen in de Spreeuwstraat 6 in Kalmthout Nieuwmoer. Info : ” www.newjorggallery.be

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder