Het staat nu bijna zo goed als vast dat de sjachermarkt in Lillo niet doorgaat onder organisator Glenn Lambrechts die haar vorig jaar overnam van de gebroeders Van Agtmael. Volgens burgemeester Geeraerts en schepen Sempels moet Lambrechts eerst de retributie van vorig jaar betalen – of aantonen dat hij de opbrengst aan een goed doel heeft geschonken. Voor het gebruik van het openbaar domein te Lillo moet Lambrechts een retributie van zo’n 500 euro betalen.
Maar daar blijft het niet bij, want hij zou ook nog andere schulden bij de stad hebben, die flink oplopen. Sommige media spreken van een totaalbedrag van 5.000 tot 6000 euro.
Het kabinet van Antwerps burgemeester Bart De Wever bevestigt dat het op de hoogte is van het dossier en dat er een juridisch geschil is, niet alleen over Lillo. “Daarom kan geen toelating meer gegeven worden voor de Sjachermarkt en andere activiteiten van Lambrechts zolang de problemen niet opgelost zijn”, klinkt het.
Overdreven?
Glenn Lambrechts zegt dat de cijfers die worden genoemd overdreven zijn. “Men heeft alles op één hoop gegooid. Ik zal aantonen dat ik de opbrengst van de Sjachermarkt vorig jaar aan Kom Op tegen Kanker heb gegeven en zal het bewijs bij het district bezorgen. Ik zou ook nog duizenden euro’s moeten betalen voor het gebruik van een feestzaal, maar dat komt omdat er mij drie in plaats van twee dagen zijn aangerekend. In feite heeft dat trouwens niets met de Sjachermarkt te maken”, aldus Lambrechts. Hij beweerde dat hij woensdag 10 mei het bewijs van KOTK naar het districtshuis had gezonden, maar volgens schepen Sempels was daar donderdag nog niets toegekomen.
Boetes
Toch beweert Lambrechts dat de sjachermarkt doorgaat. “Ik heb de brieven aan standhouders al opgesteld en ben van plan ze versturen ook. Ik doe een nieuwe aanvraag wanneer het district mij laat weten dat het de door mij verzamelde bewijzen heeft ontvangen en wanneer de financiële dienst van de stad een juiste factuur stuurt.” Schepen Rudi Sempels zegt dat als Lambrechts de rommelmarkt zonder toelating organiseert, alle standhouders het gevaar lopen beboet te worden. “Als hij bijdragen voor de standplaatsen ontvangt, is dat een vorm van fraude.”
Horeca
Intussen klaagt de horeca in Lillo, vooral bij monde van Mil Boriau, sinds kort uitbater van café In de 7 Saeligheeden. Hij zegt: “Als de rommelmarkt zou verdwijnen, verliezen we de omzet van een superdag voor de horeca. En we hebben het al zo moeilijk. Er zijn de problemen met het verkeer door de wegenwerken, je hebt de afschaffing van het veer, het slabakken van de kerkdiensten, de sluiting van het museum gedurende één jaar en de slechte vooruitzichten voor het jachthaventje wanneer het Sigmaplan wordt doorgevoerd. Zelfs de Pokémonjagers laten zich niet meer zien. Dit allemaal kost ons duizenden klanten.”
De gebroeders Van Agtmael verzekerden ons dat zij niet van plan zijn om de boel te komen redden. “Wij hebben er niets meer mee te maken. Maar als er vlug een nieuwe kandidaat komt die de Sjachermarkt wil organiseren, dan zijn wij wel bereid administratieve hulp te bieden”, liet André Van Agtmael al weten. (sdl)