Bourgeois laat districtshuis Ekeren restaureren

 
Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 2.200.000 euro toe aan de stad Antwerpen voor het uitvoeren van restauratiewerken aan vier districtshuizen in Antwerpen
Dankzij een meerjarenpremieovereenkomst kan de stad Antwerpen de komende drie jaar rekenen op een premie van 6,3 miljoen euro, verdeeld in drie schijven, voor de restauratie van zes als monument beschermde districtshuizen. De zes panden hebben een symbolische waarde en zijn een herkenningspunt voor de bewoners van het betreffende district. Omwille van de erfgoedwaarde van de iconische gebouwen wenst de stad Antwerpen de gebouwen te behouden, te valoriseren en open te stellen voor de bevolking.
Voor elk van de zes beschermde monumenten is recent een beheersplan opgemaakt. De stad Antwerpen wenst dit waardevol erfgoed volledig in te zetten voor de dienstverlening aan de burgers. De stad streeft naar een maximale publieke ontsluiting, integrale toegankelijkheid en een optimale klantgerichtheid en loketwerking.  
Met de eerste schijf van 2,2 miljoen euro zullen de districtshuizen van Antwerpen, Merksem, Borgerhout en Ekeren gerestaureerd worden, zodat ze hun functie kunnen blijven opnemen.  
Het districtshuis van Ekeren (Kasteel Veltwijckhof) is in oorsprong een zestiende-eeuws lusthof, gebouwd in traditionele bak- en zandsteenstijl en gelegen binnen een omgracht landschapspark. De gevels, het ijzerwerk, het metselwerk en de daken, maar ook het torenuurwerk in het poortgebouw wordt gerestaureerd. Het districtshuis heeft  een raad- en trouwzaal. De district- en loketwerking zijn ondergebracht in het poortgebouw. Verschillende zalen in het gebouw zijn geschikt voor tentoonstellingen, festiviteiten, schoolbezoeken….

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder