Brigitte Decleer (links), François Meeus, Willy Soetewey en Liliane Van Dorst in hun theaterzaaltje.
KAPELLEN – In de repetitieruimte van toneelkring Jan Mat vzw is het stil. Niemand van de acteurs hoeft zich nog te verkleden of te schminken. Jan Mat moet er noodgedwongen mee stoppen. Het contract met de nieuwe eigenaar van het pand aan de Antwerpsesteenweg 64 loopt eind april ten eind. Bovendien leverde de brandweer een negatief advies.
Aan tafel in de foyer van Jan Mat zitten voorzitter Liliane Van Dorst, haar echtgenoot en bestuurslid Willy Soetewey, secretaris Brigitte Decleer en medewerker François Meeus. De sfeer is beladen met emoties, een mengeling van verdriet en nostalgie. “We hebben ons zaaltje en alles erom heen, zoals vestiaire, café en toiletten met eigen handen en financiële middelen ingericht,” vertelt Willy Soetewey. “Willy is de man met gouden handen”, zegt voorzitter Liliane. “De problemen met de brandveiligheid, maar ook met de nieuwe eigenaar doen ons de das om”, weet Brigitte. “Het brandweerdossier is vroeger nooit verder geraakt dan het bureau van de burgemeester. En daar waren we niet van op de hoogte. We dachten dat alles oké was.” De overeenkomst met de eigenaar van het complex loopt eigenlijk nog tot eind april 2029. “Hij kon het huurcontract opzeggen omdat hij als reden een bestemmingswijziging opgeeft”, weet Brigitte.

Handige Harry Willy Soetewey in het decoratelier.
Opruimverkoop
Toneelkring Jan Mat was een van de weinige toneelgezelschappen die over een grote opslagruimte beschikte. “We konden dan ook alle al gebruikte decors en attributen bijhouden”, zegt Liliane. “Alles moet nu weg. “Daarom hielden we vorig weekend een opruimverkoop. Ook op zaterdag 5 en zondag 6 april rekenen we nog tussen 10 en 14 uur op veel belangstelling. Een hele kamer is voorbehouden voor broeder Willy uit Essen. Hij mag heel wat spullen, tafels, stoelen, kasten, huis- tuin- en keukengerief naar het Midden-Amerikaanse Costa Rica versluizen. Broeder Willy zamelt al veertig jaar goederen in voor minderbedeelden en mensen in nood.

De dressing van Jan Mat lijkt wel op Huis Baeyens, waar je alles vindt voor toneel en amusement.

Broeder Willy mag al een container bestellen richting Costa-Rica.
De geschiedenis van het gezelschap gaat terug tot 1893. De toneelkring werd opgericht onder de vleugels van fanfare De Verbroedering. Er was toen één toneelkring en één fanfare in Putte België en Nederland. De naam Jan Mat herinnert aan de Nederlander Jan van Alten. In de 19de eeuw vestigde de man zich in Putte. Hij leerde de dorpelingen matten vlechten, vandaar de naam Jan Mat. “In die tijd en tot ver in de 20ste eeuw had iedereen in onze streek een bijnaam”, zegt Willy. Ondanks de scheiding tussen de toneelgroep en de fanfare in 1920 bleven beiden toch samenwerken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag het sociale leven zo goed als stil. Een heropstart in 1945 betekende meteen de zwanengang van Jan Mat. Het toneelleven in Putte werd door de KWB tot op de dag van vandaag in leven gehouden.
Herboren
Het was Leon Cruysweegs die in 1985 Jan Mat opnieuw leven inblies. De herboren toneelkring vond onderdak boven de carrosserie van Herman Robert aan de Antwerpsesteenweg 64. De toneelzaal werd De Komedie genoemd. Een komedie is het voor Jan Mat vandaag vast niet. “We speelden vorig seizoen ons laatste stuk Wat is dat hier voor een cinema ? Toepasselijker kan het niet”, zegt Liliane.

Eén van Liliane’s lievelings stuk: Drinken de Goden Duvel?
“De zoektocht naar een nieuwe zaal met opslagplaats is onbegonnen werk”, weet Willy. “We hebben contact gehad met burgemeester An Stokmans, maar zij kon niets voor ons doen.” “Ik begrijp hun frustratie. Ik kon het negatief verslag van de brandweer niet naast mij neerleggen. Ik ben bereid om samen met de toneelkring verder te zoeken naar een oplossing”, zegt Stokmans. Het bestuur van Jan Mat ziet voorlopig geen licht aan het einde van de tunnel. “Eind april moeten we hier weg. We hebben dan ook besloten ermee op te houden”, zegt Liliane met tranen in de ogen. “Mijn man en ik zijn er het langste bij. Het is een stuk van ons leven.”
Zo komt na 40 jaar (of 132 jaar na de eerste start) een einde aan toneelkring Jan Mat. In de harten van de acteurs blijft de magie van het theater verder leven. (mw)
Eén reactie
is het zilverheem op de antwerpse steenweg geen alternatief? Gewoon een suggestie.