Marc Ipermans, coördinator socio-culturele zaken, burgemeester Herman Jongenelen, schepen Veerle Nonneman, mede oprichtster van JAC, schepen voor welzijn Liesbeth Bardyn, Tatjana Breukink, hulpverlener bij het JAC, Eric Dingemans, voorzitter lokaal overleg ‘Huis van het kind’ en Jelle Claes, beleidscoördinator Jongeren bij CAW Antwerpen
HOEVENEN – Op 1 september 2024 werd het JAC (Jongeren Advies Centrum) geopend in het Welzijnspunt van het Ontmoetingscentrum Schoem in Hoevenen, als een aanvulling op het bestaande aanbod van jongerenhulp. Maar het bleef niet bij deze opening: op 2 april 2025 werd de feestelijke opening van JAC Stabroek gevierd.

JAC (Jongeren Advies Centrum) in het Schoem te Hoevenen
JAC staat voor Jongeren Aanbod CAW, en is een initiatief van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) dat zich richt op het welzijn van jongeren in de regio. Het centrum is er voor alle jongeren tussen de 12 en 25 jaar, die met allerlei kwesties kunnen worstelen. Of het nu gaat om mentale gezondheidsproblemen, twijfels over de toekomst, relatieproblemen of andere zorgen, JAC is een plek waar je altijd welkom bent. Bij JAC kun je zonder afspraak binnenstappen, waar je direct een luisterend oor vindt en hulp krijgt bij het oplossen van je problemen. Alles wordt aangeboden op een gratis en anonieme basis, wat het voor jongeren gemakkelijker maakt om de hulp te zoeken die ze nodig hebben.
Het doel van JAC Stabroek is om jongeren een veilige ruimte te bieden waar ze zichzelf kunnen zijn en waar ze geholpen worden met hun vragen en zorgen. “Het Jacpunt is niet alleen voor jongeren uit onze gemeente, maar ook jeugd uit onze buurgemeentes is welkom”, geeft Liesbeth Bardyn (schepen jeugd, vrijetijd en welzijn), mee.
“In het onderzoek van Kindvriendelijk Stabroek werd bevestigd dat er veel jongeren in de regio zijn die zich mentaal niet altijd even sterk voelen. Dit was een belangrijke drijfveer voor de oprichting van JAC Stabroek. Het lokaal bestuur wilde een plek creëren waar jongeren in de gemeente snel en laagdrempelig hulp kunnen krijgen”, aldus Bardyn. “Voel je welkom, voel je gehoord, en vooral, kom hier je verhaal delen. Het maakt niet uit of je alleen even wilt praten of dat je op zoek bent naar wat meer diepgang. Deze plek is er voor jou”, zegt Liesbeth.

Liesbeth Bardyn, schepen van jeugd en welzijn
De jongerenwerkster, Tatjana Breukink, is het gezicht van het JAC in Stabroek. Zij houdt permanentie op maandag, dinsdag van 16 tot 17 uur en op woensdag, van 13u00 tot 17u00. Tijdens deze uren kunnen jongeren er zonder afspraak terecht en direct in contact komen met een hulpverlener. Het is een plek waar je niet alleen praktische hulp krijgt, maar vooral ook iemand vindt die naar je luistert. Een gesprek met een hulpverlener kan al een belangrijke stap zijn in het vinden van antwoorden of het oplossen van problemen. Mocht je na een aantal gesprekken verder willen, is het mogelijk om een traject op te starten. Dit betekent dat je meer gestructureerde hulp kunt krijgen, aangepast aan jouw persoonlijke situatie.

Jelle Claes, beleidscoördinator Jongeren bij CAW Antwerpen en Tatjana Breukink, hulpverlener bij het JAC in het Schoem
Heb je behoefte aan hulp, maar lukt het je niet om langs te komen? JAC Stabroek is ook bereikbaar via telefoon: 03 232 27 28 of via e-mail jacstabroek@cawantwerpen.be.of chat. Of je nu met een vraag zit, een probleem hebt, of gewoon even iemand nodig hebt om mee te praten, de hulp is altijd dichtbij.