Toegankelijkheids Brasschaatse handelspanden

toegang brasschaat
[Not a valid template]
Onafhankelijk leven vzw (voor iedereen met een beperking) bezocht donderdag 20 oktober de gemeente Brasschaat. Bedoeling was te testen hoe toegankelijk handelszaken zijn. Noorse, Vlaamse en Griekse jongeren met een beperking legden een traject af tussen de Bloemenlei en het gemeentehuis. (De drukke gewestweg met de meeste handelszaken)
Marianne Callebaut, coördinator van de sociale beweging spreekt niet van een echte actie maar eerder van een sensibilisering om handelszaken te motiveren de toegankelijkheid te verbeteren. Als organisatie leggen we ons vooral toe op mensen met een persoonlijk assistentiebudget. Voor de deelnemers van de Freedom School was dit echter een zeer goed thema om aan de slag te gaan. Het is bedoeling om constructief te werken en zeker geen zaken te viseren. Meer toegankelijkheid betekent ook meer klanten. Enkele handelaars vonden het bezoek niet zo prettig, zeer jammer want het was echt enkel de bedoeling om nuttige tips te geven. De algemene indruk is zeer positief, slechts 4 zaken kregen een rode smiley omdat deze zaken er niet van wakker liggen betreft de toegankelijkheid. Velen vonden dit wel een positief initiatief en gaan in de toekomst eraan werken, daarom hebben we dit in de aandacht willen brengen. Een ontvangst op het gemeentehuis betekent wel dat Brasschaat hier rekening mee wil houden.
Xander, zelf rolstoelgebruiker zit aan de advieslijn van Onafhankelijk Leven. Via de Freedom School (waarvan mensen met een beperking tijdelijk verblijven in Bielebale) willen we hen de kans geven op te komen voor zichzelf. Meer toegankelijkheid is de boodschap. Wij willen mensen enkel meer bewust maken van deze problematiek zodat er in de toekomst meer rekening kan gehouden worden. De gemeente en dienst ruimtelijke ordening is afhankelijk van adviesraden en daar loopt het nog steeds fout. De “hogere” instanties geven nog al te dikwijls een positief advies zonder rekening te houden met mensen met een beperking. Intussen hebben we begrepen dat Brasschaat hier zeker verder aan wil meewerken.
Wnd. Burgemeester Koen Verberck had geen probleem met deze proef, integendeel we leren uit eventuele fouten of gebreken klinkt het.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder