Tentoonstelling "De 5 van Kapel Heuvels"

KAS---5-Kunstenaars--Marten-Melsen---illustratie
Met de tentoonstelling “De 5 kunstenaars van kapel Heuvels” breng KAS een uniek eerbetoon aan de kunstenaars die de kapel, nu de thuisplek van KAS, creëerden en  decoreerden.
De kapel van de Heuvels, voluit “Kapel van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand” is een ontwerp van architect Albert Van den Bergh. Ze werd gebouwd in 1939 op initiatief van pastoor Aerts en hoort bij het gehucht Heuvels (Stabroek) – maar staat op Kapels grondgebied… De grond werd geschonken door de adellijke familie Tinchant y Gonzalez, en het ganse gehucht hielp mee aan de bouw van de kapel.
“Het is niet alleen onze bedoeling om concerten in te richten maar ook om beeldende kunsten te promoten en aan de kunstenaars kans te geven naar buiten te komen met hun werk. Deze tentoonstelling is daarvan een mooi voorbeeld,” aldus Erik Simons, voorzitter van KAS. “Deze vijf kunstenaars hebben hun steentje bijgedragen tot de totstandkoming en versiering van de kapel in 1939. KAS gaat dieper in op hun leven, hun werk en hun artistieke gave.
We kregen enorm veel steun van de families van de kunstenaars, zonder hen was deze tentoonstelling niet mogelijk geweest.”
Marten Melsen hield zijn atelier in Stabroek aan het Hoogeind – hij kreeg kost en inwoon bij boerin Mie Pot. In de kapel wordt het schilderij “Madonna met kind” geëxposeerd.
Ben Vermaelen is schilder van de kruisweg in de kapel. Ben werd geboren in Berendrecht in het gehucht “ De Bergen”. Hij gaf les aan de afdeling Sierkunsten in de Londenstraat.
Albert Van den Bergh werd geboren in Stabroek en is de architect van de kapel. Maar ook het monument achter de Sint Catharinakerk te Stabroek, en de Parochiekerk van Hoevenen kwamen van zijn tekentafel.
Maurice De Vocht is de schilder/architect/tekenaar van de wandschildering achter het altaar. Maurice heeft in het Antwerpse verschillende projecten ontworpen, waaronder het marktplein van Schoten, het stadhuis van Mortsel en het Schoonselhof in Wilrijk.
Franciscus Vandersteen, maker van de 3 (witte) beelden, aanwezig in de kapel. Striptekenaar/zoon Willy kent iedereen. Maar wie was zijn vader? Frans Vandersteen woonde in de Seefhoek – hij ontwierp ornamenten en bas-reliëfs.
Met deze overzichtstentoonstelling wil KAS de belangstelling voor beeldende kunsten aanwakkeren – en dat bij een breed publiek. Voor de samenstelling van de tentoonstelling werden kosten noch moeite gespaard – een bezoekje is dan ook méér dan de moeite waard.
De tentoonstelling is open op zaterdag 11 en 18 juni en zondag 12 en 19 juni 2016 telkens van 11.00 u tot 17.00 u – Inkom: gratis
www.kasattenhoven.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *