Kasteel Mishagen
BRASSCHAAT -De Brasschaatse wijk Bethanie bestaat 100 jaar. Enkele bewoners willen dit niet ongemerkt laten voorbijgaan en staken de hoofden bij elkaar. Tijdens het tweede weekend van september vindt in het Kerkje van Bethanie een grote tentoonstelling plaats. Een uitgestippelde wandeling leidt je langs de belangrijkste landmarks van de wijk. QR-codes geven tekst en uitleg. En om aan deze gebeurtenis een blijvende herinnering te bieden, wordt een boek “100 jaar Bethanie” uitgegeven.

het klooster Bethanie
Bethanie is één van de zeven Brasschaatse wijken. Ze ontstond in 1925 op de plek waar ooit het klooster Bethanie stond. Dit imposante gebouw werd al kort na de oprichting opnieuw afgebroken omdat het in het schootsveld lag tussen het Fort van Brasschaat en de Schans aan de huidige Pauwelslei. Met de stenen van dit oude klooster werden de eerste woningen in de wijk opgetrokken.
Initiatiefnemer Alain Leyssens: “Onze wijk heeft heel wat te bieden en dat willen we duidelijk maken met het exposeren van allerlei oud materiaal. We organiseren een reis naar vroeger met een treintje dat door de wijk zal rijden. Dat vindt plaats tijdens het weekend van Erfgoeddag in september. We werken eveneens aan een boek met allerlei oude verhalen uit de wijk, verteld door mensen die hier geboren en getogen zijn. En er zijn hier heel wat straffe verhalen op te dissen.”
De wijk telt enkele historische trekpleisters zoals het Fort van Brasschaat en Kasteel Mishagen. Daarnaast is er ook heel wat natuurlijk erfgoed, zoals De Uitlegger, de Antitankgracht en het grote retentiebekken aan het Werversbos.

kerkje Bethanie
In het verleden had de wijk een eerder twijfelachtige reputatie. De mensen uit de andere wijken spraken wel eens over “De Congo” als zou in de wijk Bethanie de beschaving eindigen. Maar al vele jaren is de wijk ook een trekpleister omwille van de evenementen die er plaatsvinden. Zo is er ieder jaar de koers en de kermis. Beiden gaan hand in hand en maken deel uit van een zeer lange traditie.
Vandaag heeft de wijk heel wat bekende inwoners. Denk maar aan Federaal Minister van Financiën en Pensioenen Jan Jambon, hockeyspeler Felix Denayer, voormalig linguïst en televisiemaker Jef Rademakers en Peter Van Gucht, hoofdscenarist van Suske en Wiske. Peter is in de wijk beter bekend als PUG.
2 reacties
Ik kijk er naar uit want heb sinds mijn geboorte tot aan mijn huwelijk daar doorgebracht. Ook de kleter- en lagere school heb ik er ook bezocht.
Heel mijn jeugd daar doorgebracht .Eerst de Leemputweg,dan de Lage Kaart
over de oude kerk
.Kleuterschool Ploegesbaan en lager onderwijs tot achtste leerjaar bij de strenge juffrouw de wit Avond school in de jongesschool
.Mijn beste vriendin was Magda Van Dun .Veel zalige herinneringen
M.V.G.tot in september
Anny MAtthyssen