Stabroekse kankerspecialist Filip Lardon waarschuwt voor roken en vapen

Een flashmob dans op de speelplaats

HOEVENEN – Op 31 mei, op de werelddag zonder tabak kwamen de zesdejaars van de Hoevense scholen De Rekke en Sint-Calasanz en van de Putse Knipoog samen in de aula van De Rekke voor het project “Een teer onderwerp voor nicotieners”.

kankerspecialiste professor Filip Lardon

Een interactieve sessie waarmee leerlingen op een niet-manende en niet-choquerende manier worden voorgelicht over de gevaren van roken.  De voorstelling werd gegeven door prof. Filip Lardon van het centrum voor oncologisch onderzoek aan de UA, en inwoner van Stabroek.
Aan de hand van zijn beeldpresentatie bracht Prof. Lardon zijn betoog over de gevaren van het roken en het ontstaan van kanker heel duidelijk over naar de 200 aanwezige leerlingen. 

in aula van De Rekke vond de voorstelling van het project “Een teer onderwerp voor nicotieners” plaats

Na zijn lezing werden er een aantal stellingen over roken en kanker voorgesteld aan de zaal, en de leerlingen konden daarop reageren met een groen geel of rood kaartje. En dat deden ze heel aandachtig en enthousiast.  Ook het juiste antwoord op sommige stellingen was voor hen soms ook wel verrassend.

Professor Filip Lardon is vele jaren bezig om jongeren in zowel secundaire als basisscholen te informeren over de gevaren van roken en om hen te sensibiliseren om de stap naar actief roken niet te zetten. Enkele jaren geleden was hij al eens te gast in De Rekke en nu stelde hij de gemeentelijke basisschool voor om opnieuw langs te komen.

Directeur De Rekke Inge Coeckelbergs ging meteen in op het voorstel om op woensdag naar school te komen. Woensdag 31 mei is Werelddag Zonder Tabak, een uitgelezen moment om jongeren te informeren over roken, vapen en de gevaren die de genotsmiddelen met zich meebrengen.

Inge Coeckelbergs: “Het onderwerp is te belangrijk om alleen aan onze leerlingen aan te bieden. Dus nodigde ik alle andere basisscholen ook uit en dus zit de aula nu helemaal vol.”

Vapen

Tijdens de interactieve uiteenzetting van Filip Lardon moesten de leerlingen een standpunt innemen over enkele stellingen. Ze konden daarvoor een rode, groene of gele stemkaart gebruiken.  Voor sommige van die uitspraken kon je al op voorhand het stemgedrag van de jongeren inschatten. Op sommige vragen verraste het stemgedrag van de 12-jarigen zelfs professor Lardon. Het is voor hem dan ook duidelijk dat het absoluut nodig is om jongeren blijvend te informeren over de gevaren van roken en ook van vapen.

De e-sigaret met zijn vele smaakjes mikt immers op jongeren als doelgroep. Via vapen is de stap naar sigaretten roken gemakkelijk gezet en dat is waarvoor Filip Lardon de jongeren wil waarschuwen.

Verrassing

Er werden ook persoonlijke vragen gesteld en de professor benadrukte dat het belangrijk was om eerlijk te antwoorden. Of dat alle leerlingen dat deden, is onduidelijk. Op de vraag wie van de jongens en meisjes al eens had gevapet, antwoordde ongeveer tien procent dat ze dat al wel eens hadden gedaan. “Wie van jullie kent in zijn of haar kennissen- en vriendenkring iemand die vapet?” Op die vraag antwoordde ongeveer negentig procent positief.

Filip Lardon: “De antwoorden op die twee vragen hebben me verrast. Het gaat hier over kinderen van het zesde leerjaar basisonderwijs. Er zijn waarschijnlijk leerlingen tussen die wat stoer wilden overkomen, langs de andere kant zullen er ook leerlingen zijn geweest die op deze vragen liefst niet wilden antwoorden. Of het nu tien of negen procent is, dat maakt niet uit. Vapen dringt zich op als nieuw gevaar en dus is het van het grootste belang dat we blijven sensibiliseren.”

Dansen en bellen blazen                                                                                                                              

Professor Lardon heeft er bewust niet voor gekozen om in zijn uiteenzetting geen shockerende beelden te laten zien. De cijfers die hij aanhaalde over bijvoorbeeld het aantal kankerdoden als gevolg van roken spraken tot de verbeelding genoeg. “Dat we afsluiten met een flashmob-dans en bellen blazen is geen toeval. De meisjes en jongens moeten met een goed gevoel naar huis gaan. Wanneer ze thuis dan vertellen dat ze geen rook hebben geblazen, maar wel bellen vind ik een mooie afsluiter.

Bellen blazen

Terugkomen

Professor Lardon was verbaasd over sommige antwoorden en dat lokte meteen een spontane reactie uit. “Volgend schooljaar kom ik terug!”

(erva/Leo Wens)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *