Sint-Jozefschool Heide zet stappen richting een groenere speelplaats

HEIDE/KALMTHOUT – In de Sint-Jozefschool in Heide bij Kalmthout zetten 180 leerlingen een grote stap naar een groenere speelplaats. Na de eerdere ontharding, waarbij heel wat beton en tegels sneuvelden, strooiden ze de eerste houtsnippers als symbool van hun ‘Groene Oase’. Samen met provinciaal gedeputeerde Luk Lemmens luidden ze een nieuwe fase in van het project. 

Feestelijke inhuldiging
Een deel van de speelplaats werd al onthard en vergroend. Zo werden er bloemen, bomen en heesters aangeplant. Nadat in 2023 een nieuwe sanitaire blok geplaatst werd, startten er onthardingswerken. Met de feestelijke inhuldiging dinsdag startte een nieuwe fase in het project. Aan het einde van de rit zullen de kinderen veel meer plaats hebben om in het groen te spelen en te leren.

Gedeputeerde Luk Lemmens steekt de handen mee uit de mouwen voor een groenere speelplaats voor de Sint-Jozefschool. – Copyright: Provincie Antwerpen

Kruiwagens en bulldozers
180 leerlingen legden samen een nieuw stuk speelplaats aan. De kinderen schepten 30 kubieke meter boomschors in een zone die eerder niet toegankelijk was. Met kruiwagens, schoppen en zelfs met de hulp van bulldozers staken ze de handen uit de mouwen. Eerste gedeputeerde Luk Lemmens stak ook een handje toe. Zo komt er nu al meer plaats vrij waar de kinderen zich kunnen uitleven. De leerlingen gaven hun wensen door en ook de ouderraad buigt zich mee over de vergroeningsplannen. Samen met Regionaal Landschap de Voorkempen krijgt de ‘Groene Oase’ vorm.

De leerlingen van het zesde leerjaar leggen de eerste houtsnippers van hun ‘Groene Oase’. – Copyright: Provincie Antwerpen

Subsidies, bloembollen en kerstkaarten
Het project ‘Groene Oases’ van de provincie Antwerpen streeft ernaar kinderen in een groenere omgeving te doen leren. Het voorziet scholen van financiële steun, coördinatie en praktische uitvoering. De Sint-Jozefschool Heide kreeg voor hun ontharding en vergroening een subsidie van zo’n 10.000 euro. Ook de ouderraad deed een duit in het zakje met een bloembollenverkoop en geknutselde kerstkaarten. Ze verhoogden de som met maar liefst 3.000 euro. Een mooi bedrag dat de kinderen ten goede komt.

Leren in de buitenklas
Op de speelplaats komt een nieuwe zone met boomschorssnippers, waar de kinderen kunnen ravotten tijdens de speeltijden. De Sint-Jozefschool kreeg eerder al een nieuw speeltuig en voorziet daarnaast een grote buitenklas. Ze willen hun ‘Groene Oase’ graag nog aanvullen met natuurlijke banken, houtsnippers en een aantal nieuwe bomen. De leerlingen gaven zelf aan graag rust, schaduw en een natuurlijke speelzone te willen.

De voordelen van vergroening
Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Zo ervaren kinderen minder stress na een speeltijd in het groen en zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en een verhoogde concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen.

Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel: zorg dragen voor de natuur begint immers al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder