Kapwerken langs de Antitankgracht tussen de Ertbrandstraat en Danckerse Weg

STABROEK/PUTTE – Een aannemer van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) zal eind januari – begin februari in onze gemeente langs de Antitankgracht hakhoutbeheer uitvoeren. De werken zullen plaatsvinden tussen de Ertbrandstraat en de Danckerse Weg.

Voor de eerste keer zal tussen de Plantinlaan en de Danckerse weg de Amerikaanse Vogelkers bestreden worden, zoals we dat de afgelopen jaren reeds hebben uitgevoerd tussen de Ertbrandstraat en de Driehoek. Langs de ringgracht van de Schans van Smoutakker zullen enkel de Amerikaanse vogelkersen uitgedaan worden. Zie ook de aanduiding op het plan onderaan.

Er wordt gewerkt volgens het principe “hakhoutbeheer met overstaanders”. De bomen en struiken worden tot 10 à 20 cm boven de grond afgezaagd zodat ze weer kunnen uitgroeien tot een jong, dicht vitaal groenscherm. Om de 20 meter blijft een vitale boom staan. Dit lijkt drastisch maar is van korte duur. In het voorjaar komen nieuwe scheuten weer uit de stompen tevoorschijn. Binnen enkel jaren staat er een meer gesloten groenscherm dat vroeger. 

Hakhoutbeheer is een repetitief onderhoudswerk: om de 9 à 15 jaar worden de houtkanten afgezaagd. Zo worden ze verjongd en krijgt de Antitankgracht meer licht. Dat is belangrijk voor het herstel van waterplanten en insecten. 

Met deze maatregelen voert VMM het landschapsbeheerplan voor deze beschermde waterloop uit.


 ©VMM

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder