Gratis poëziekaart op Gedichtendag Arboretum


Het witte tuinprieel, de Gloriëtte, is een plek waar bezoekers even kunnen pauzeren met poëzie of genieten van de rust tijdens hun wandeling in Arboretum Kalmthout.   Copyright: Arboretum Kalmthout

KALMTHOUT – De laatste donderdag van januari is traditioneel Gedichtendag, de start van de Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland. Ook in Arboretum Kalmthout genieten bezoekers dan mee van poëzie in de tuin.

Nog tot eind februari krijgen een gedicht van Bie Wouters en een citaat van Gerrit Komrij over de toverhazelaar, of Hamamelis, een plekje aan het witte tuinprieel, nabij het tuingedicht van Bart Moeyaert uit 2023.
Wie het arboretum op donderdag 25 januari 2024 bezoekt, ontvangt naar aanleiding van de Gedichtendag een gratis postkaart met één van deze Hamamelis-gedichten.

Arboretum Kalmthout selecteerde twee teksten over één van haar belangrijkste plantencollecties die de tuin op dit moment in geur en vlam zetten: de toverhazelaar of Hamamelis. Nog tot eind februari kun je op je wandeling een tussenstop maken aan het witte tuinprieel de Gloriëtte voor een gedicht van gids en tuindichter Bie Wouters en een prachtig citaat van de Nederlandse auteur Gerrit Komrij. De toverhazelaars waarover zij vertellen, geuren en bloeien er op dit moment rijkelijk. Zo’n 200 verschillende soorten en cultivars zijn er thuis in de 13,5 hectare arboretumtuin, de grootste collectie op het Europese vasteland.

Conservator-directeur Abraham Rammeloo deed al vaker beroep op tuindichters die een gedicht schreven: Sinds vorige Gedichtendag lees je een op maat geschreven gedicht van Bart Moeyaert binnenin de Gloriëtte, wat bijzonder deugd doet. De link tussen natuur en poëzie is hier eigenlijk nooit ver te zoeken. In de eerste plaats omdat onze bezoekers zich aangetrokken voelen tot de schoonheid van de planten en het domein zelf, maar zeker ook omdat ze er de rust appreciëren die ze in hun leven of in hun omgeving soms te weinig vinden.”

De gedichten aan de Gloriëtte liggen op de wandelroute van de Hamamelisfeesten. Ontdek de poëzie van de wonderlijke winterbloeiers nog tot en met 29 februari 2024 doorheen de tuin en aan de Gloriëtte van Arboretum Kalmthout.

Tickets & info www.arboretumkalmthout.be – Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België
T +32 (0)3 666 67 41 – E info@arboretumkalmthout.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *