Saneringswerken oude brandweerkazerne afgerond

KALMTHOUT – In de laatste week van september 2022 startte de OVAM met de ambtshalve bodemsaneringswerken van de voormalige gassite, gelegen aan het Kerkeneind in Kalmthout.

De voorbije maanden saneerde de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) de site van de oude brandweerkazerne. Eerst werd die kazerne afgebroken, daarna werd de onderliggende vervuilde grond afgegraven en afgevoerd. De voorbije week vulde de aannemer de put opnieuw op met zavel. De komende tijd blijft het terrein met hekken afgesloten tot de werken aan het nieuwe gemeentehuis starten. Op die plek komt een deel van het belevingsplein en een deel van de nieuwe groene parking.

In het voorjaar van 2023 staat de verhuis van de gemeentelijke diensten gepland. Zij worden tijdelijk gehuisvest in de Driehoekstraat. Daaropvolgend start de sloop van het oude gemeentehuis. Het historische gedeelte blijft wel bewaard. Daarna starten de bouwwerken en de omgevingsaanleg van de site.

Hoe is de verontreiniging ontstaan?

Op de site was van 1908 tot 1967 een gasfabriek gevestigd. Door de activiteiten van de gasfabriek is er een grond- en grondwaterverontreiniging ontstaan met minerale olie, BTEX, PAK’s en cyaniden. Dit zijn afvalstoffen die ontstaan uit het winnen van gas uit steenkool. De verontreiniging is van die aard dat een sanering van het terrein noodzakelijk is. De OVAM saneert tot aan concentraties in de grond en het grondwater waarbij er geen risico’s meer zijn voor de volksgezondheid en het milieu. Omdat op de site van de oude brandweerkazerne gebouwen en een parking aanwezig zijn, was er geen direct contact mogelijk met de verontreinigingen. Er was dus tot op heden geen risico voor de gezondheid van de omwonenden.

©gemeente Kalmthout

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder