Ruime subsidies voor energiebesparende maatregelen zwembad Kalmthout

©gemeente Kalmthout

KALMTHOUT – De gemeente Kalmthout plant een investering van € 500.000 voor het energiezuinig maken van het openbaar zwembad. Daarvoor kan het rekenen op een Vlaamse ondersteuning van € 271.000 euro, zo liet Vlaams minister van Sport Ben Weyts weten. 28 zwembaden in Vlaanderen kunnen rekenen op deze subsidies, waaronder ook Kalmthout.
Maarten De Bock, schepen van sport : “De verwarming van ons zwembad gebeurt met gasgestookte ketels. Daardoor loopt de jaarlijkse factuur van de energiekosten hoog op. We zullen de verwarmingsinstallaties vervangen door energiezuinige warmtepompen. Zo maken we er niet langer gebruik van fossiele brandstoffen. Dat levert een jaarlijkse reductie op van 71 ton CO2. En ook de jaarlijkse energiefactuur daalt met zo’n 21.000 euro. Dat is een besparing van zo’n 25%.”

Enkele jaren geleden werd het zwembad zelf nog grotendeels gerenoveerd. “We maakten toen de badkuip waterdicht, het betonrot werd hersteld en ook de volledige schrijnwerkerij werd vervangen. Er werden toen ook al 150 zonnepanelen op het dak gelegd. Door al deze inspanningen en de nieuwe warmtepompen hebben we in toekomst een hedendaags, comfortabel en energiezuinig zwembad. Sommige gemeenten in Vlaanderen sloten hun zwembad, in Kalmthout blijven we er in investeren.“

Jaarlijks komen er zo’n 130.000 bezoekers langs om te zwemmen. “Dat zijn mensen van alle leeftijden, samen met de verschillende zwemclubs en heel wat kinderen die er leren zwemmen. Het zet hen aan om te sporten en te bewegen en dat is goed voor de gezondheid”, zo zegt schepen De Bock.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *