Rudi Vingerhoets sluit na twintig jaar zijn krantenwinkel in de Dorpsstraat

Op 1 april stopt Rudi Vingerhoets met de uitbating van zijn gazettenwinkel

KALMTHOUT – Kalmthout telt vanaf 1 april een krantenwinkel minder. Neen, het is geen aprilvis maar wel bittere realiteit. Rudi Vingerhoets draait dan de deur van zijn gazettenwinkel voor goed dicht. Na twintig jaar! Na 27 jaar ervaring in de business. 

Twintig jaar geleden opende Rudi Vingerhoets zijn krantenwinkel in de Dorpsstraat. Het was niet zijn proefstuk, want de gazettenman had daarvoor al een winkel in Antwerpen. “Dat was nog de tijd dat het loonde om als krantenwinkelier een eigen gazettenronde te hebben. De losse verkoop in de winkel en mijn eigen abonnementenronde in Antwerpen was in die gloriedagen goed voor iets meer dan tweehonderd keer Gazet van Antwerpen per dag. Daar kunnen de huidige krantenwinkels nu nog alleen van dromen.”

Door privéomstandigheden was Rudi Vingerhoets verplicht om zijn winkel in Antwerpen te sluiten. Maar hij bleef knagend last hebben van het krantenvirus en dus opende hij in Kalmthout een nieuwe krantenzaak. Blijkbaar zit het ook in de genen van de familie Vingerhoets, want zijn zus heeft in Duffel ook haar eigen krantenzaak.

Rudi Vingerhoets: “Toen ik hier begon, was een krantenwinkel niet alleen de plek om gazetten, magazines, sigaretten en drankjes te kopen, maar evenzeer een plaats waar je mensen ontmoette. Een sociale babbel met de klanten was even belangrijk. Er is hier in mijn winkel heel wat afgepraat”, stelt Rudi Vingerhoets met nostalgisch plezier vast. “In de loop der jaren is die sociale babbel langzaam maar zeker verzwakt. Nu zijn het nog de vaste klanten, die een klapje doen. De jongere mensen zijn meer gehaast of zijn op weg naar hun werk of de kindercrèche. Ik spreek hier geen waardeoordeel uit. Neen, ik stel gewoon vast”, aldus krantenboer Rudi.

“Volgend jaar ga ik met pensioen. Een jaar langer de winkel openhouden, vond ik geen optie. Op een gegeven moment heb ik de knop omgedraaid en ik heb er eerlijk gezegd geen spijt van. Ik zal wel zien hoe ik het jaar tot mijn pensioen overbrug.” Een vast klant komt zijn krant halen en vertrekt. Omdat de man ziet dat Rudi in gesprek is, blijft hij geen praatje maken. “Leven van kranten- en magazineverkoop is al lang niet meer mogelijk. Je moet je inkomen goed maken met onder meer de producten van de Nationale Loterij, sigaretten, snoep en drank. Maar in heel wat warenhuizen koop je nu ook kranten en magazines of kan je met de Lotto spelen. Neen, de gouden jaren zijn voorbij.”

Zijn winkel in de Dorpsstraat is eigenlijk niet slecht gelegen. Maar Rudi beseft, dat hij niet kan opboksen tegen het vlakbij gelegen winkelcentrum. “Mensen die hun dagelijkse inkopen doen in het warenhuis vinden daar ook een breed gamma aan kranten en magazines. Ik begrijp dat die niet meteen een paar honderd meter verder stappen om hier een gazet te kopen of met de Lotto te spelen.”

Nu krantenwinkel Vingerhoets sluit, telt Kalmthout nog slechts drie dagbladzaken. In de Kapellensteenweg vind je dagbladhandel Paparazi. Die biedt niet enkel het traditionele assortiment dat je in een krantenwinkel verwacht. Neen, je kan er ook terecht voor juwelen, kleding schoenen en handtassen. In Heide is er in de Heidestatiestraat nog dagbladhandel Bouckaert en in Achterbroek heb je dagbladhandel Ingrid.

(erva)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *