Nood aan betaalbaar wonen
Kalmthout – Partij van de Arbeid (PVDA) trok de voorbije maanden van deur tot deur om te polsen wat de bewoners belangrijk vinden. In totaal werden ongeveer zeshonderd enquêtes afgenomen. Betaalbaar wonen en armoedebestrijding houden mensen het meest bezig.
In oktober doet de linkse partij PVDA opnieuw mee met de gemeenteraadsverkiezingen. Lijsttrekker wordt Diane Janssen (61). Plaats twee is voor Erik Van Oers (60) en op nummer drie prijkt Tara Rausenberger (29). De afgenomen enquête behandelde tien onderwerpen die specifiek betrekking hadden op de gemeente Kalmthout.
“Bijna zeshonderd bewoners, een realistische doorsnede van de Kalmthoutse bevolking, vulden de vier pagina’s lange enquête in. Hieruit bleek dat betaalbaar wonen en het bestrijden van de (vaak verdoken) armoede de mensen het meest bezig houdt. Er is nog altijd een chronisch tekort aan sociale (huur)woningen. Elke gemeente is door de overheid verplicht om een minimum aantal sociale woningen te realiseren. Uit recente cijfers blijkt dat Kalmthout nog ver achterloopt om dat doel van 191 sociale woningen te bereiken”, zegt lijsttrekker Diane Janssen. “Het gemeentebestuur zegt wel dat er heel wat bescheiden woningen zijn gebouwd de voorbije jaren. Dat klopt, maar men vraagt wel erg onbescheiden prijzen voor die woningen. Te veel mensen komen daarom niet in aanmerking”, vult Tara Rausenberger nog aan. “Uit de enquête blijkt ook dat senioren tevergeefs op zoek zijn naar betaalbare rusthuizen, senioren- en serviceflats. Nu is in Kalmthout alles in privéhanden en dat is te zien aan de prijzen”, geeft Erik Van Oers nog mee.
Armoede
“We wonen in een rijke gemeente en toch neemt de (verdoken) armoede ook hier angstvallig toe. De gemeente moet er voor zorgen dat wie recht heeft op sociale voordelen, die ook automatisch krijgt. Armoedeorganisaties moeten beter ondersteuning krijgen. En in de zoektocht naar oplossingen en een volwaardige job moeten personen in armoede direct worden betrokken”, vindt Erik Van Oers. Zijn partij ijvert ook in Kalmthout voor het uitbouwen van gratis gezondheidszorg in wijkgezondheidscentra.
“Uit de enquête blijkt ook dat de gemeente echte inspraak moet organiseren voor er gestart wordt met belangrijke projecten. Nu nodigt het bestuur de mensen uit wanneer projecten al ver gevorderd zijn of de plannen zo goed als rond.