Porsche Centre Antwerpen en Gitok Kalmthout slaan handen in elkaar

Meegebrachte gocarts werden getest

KALMHTOUT – Als 17- en 18-jarigen die veel interesse hebben voor auto’s en automechanica wil motiveren, kan Porsche wel degelijk helpen. Dat ondervonden en ondervinden de leerlingen van de derde graad automechanica van het Gitok.

Dit schooljaar gaat veel van hun leertijd naar het maken van een racewagen of gokart. Niet vrijblijvend, want na de paasvakantie neemt hun werkstuk deel aan een wedstrijd op Circuit Zolder.Het nieuwe project wordt gelanceerd door Greenpower Challenge Benelux. Dat maakt deel uit van de internationale organisatie Greenpower Education Trust die als doel heeft om leerlingen de kans te geven om op een recreatieve, maar realistische manier kennis te maken met STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) beroepen.

Pierre De Canniere van Greenpower Benelux geeft uitleg.

Het project ondersteunt leerkrachten met een project dat aansluit op het leerplan en een veilige omgeving biedt om aan wedstrijden deel te nemen met zelf ontworpen en gebouwde auto’s.
Pierre De Canniere van Greenpower Benelux: “Aan de basis van de Greenpower Challenge ligt het feit dat steeds minder studenten kiezen voor een STEM richting. Daarom is er een structureel tekort aan technisch geschoold personeel in de automobielsector. Met de Greenpower Challenge proberen we scholieren en studenten warm te maken voor techniek en technologie. De steun en sponsoring van bedrijven speelt hierbij een belangrijke rol. In het Verenigd Koninkrijk is deze formule al stevig ingeburgerd. In Benelux zijn we toe aan het tweede schooljaar met deelname van een vijftigtal technische scholen.”

Wim Anthonissen werkt voor Porsche Centre Antwerpen: “De leerlingen automechanica worden uitgedaagd om tegen april een elektrisch aangedreven racewagen te maken. De school krijgt van ons een basisbouwpakket dat bestaat uit ongeveer vierhonderd onderdelen. Die moeten worden geassembleerd tot een racewagen. De leerlingen mogen hun creativiteit gebruiken en doen wat ze willen om een goed mogelijke racewagen te bouwen. Aan de batterij en de elektromotor mogen ze echter niet komen. Uiteraard is het toegestaan om rond de gocart een gestroomlijnde carrosserie te bouwen. Uiteindelijk nemen alle deelnemende teams het op tegen elkaar op het Circuit van Zolder.” Dat Wim Anthonissen kiest voor Gitok Kalmthout is geen toeval. “Ik ben hier oud-leerling en weet wat de school te bieden heeft.”

Directeur Gitok Gunter Hertogs is opgetogen met de samenwerking. “Het is voor het onderwijs belangrijk dat er een groeiende samenwerking ontstaat met de bedrijfswereld. Op die manier kan een school inspelen op de noden uit de bedrijfswereld en krijgen scholen de kans om onze leerlingen een up-to-date opleiding te geven. De nood aan goed geschoolde technici is en blijft hoog. Onze leerlingen van de dubbele finaliteit automechanica brengen in het kader van dit project ook een exclusief bezoek aan Porsche Centre Antwerpen en krijgen zo kijk op innovatieve autotechnologie.”Xander Vercauteren en Viktor Noé zitten in het vijfde jaar automechanica. “Pas in het begin van dit schooljaar vernamen we over dit project. Iedereen in de klas is Porschefanaat, dus we zagen het allemaal direct zitten om mee te werken met dit project”, legt Xander Vercauteren uit. Zijn collega Viktor Noé is het hiermee roerend eens. “We willen niet enkel meedoen, we doen ook mee om te winnen”, onderstreept hij.
Op het Circuit Zolder mag er maar één leerling achter het stuur zitten. Natuurlijk wil iedereen wel eens met de eigen gebouwde racewagen rijden. Dat kan tijdens de testdagen later op het jaar. Ook over wie de uiteindelijke piloot wordt, zijn de leerlingen het al eens. Hij die het minst weegt, kruipt achter het stuur.
Info: ”https://greenpowerbenelux.org/nl
(erva)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *