Polderheem tweede kwartaal bij de lezers

De Kon. Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder heeft weer voor een stevig nummer gezorgd. De lezers krijgen zoals ze het gewoon zijn, waar voor hun geld onder de vorm van interessante streekgebonden historiek over Polders verleden.
Actueel zijn de dankwoorden aan het echtpaar Martin Braem – Dani De Ceulaer, die gedurende vier jaar, respectievelijk als voorzitter en beheerder van het ledenbestand prima  werk geleverd hebben. Verder nog informatie over het ledenbestand en de succesvolle opening van de tentoonstelling “ WO I in de Polder “ in het Poldermuseum te Lillo.
Na WO I stelden de pastoors op verzoek kardinaal Mercier een uitgebreid verslag op over de gebeurtenissen in hun parochie. Zich hierop gebaseerd brengt Hugo Vermeiren de oorlogsellende van elk polderdorp in kaart, beginnend met Berendrecht. Van Karl Simons verneemt men de ontknoping van het boeiend spionageverhaal tijdens WO I van  zijn Zandvlietse overgrootvader, terwijl zijn broer Gert met dezelfde schrijfvaardigheid zijn zoektocht naar de omroepers bij het gansrijden afrondt.
Wie graag verneemt wat in 1791 de Stabroekse “ vleeschelijcke wercken” waren, Alfons Marcus legt het in geuren en kleuren uit. Willy Baeke doet ons heimwee krijgen naar de voorvaderlijke “sjiek” en Hugo Vermeiren heeft het nog over de vroegere douanediensten in het Tolhuisje op de Scheldedijk te Lillo. Aan de Stabroekenaren wordt een recent ontdekte tegel met  symbolische elementen over hun dorp voorgelegd. Wie weet er meer over ?
Een jaarabonnement (4 nummers) op tijdschrift Polderheem kan aangeschaft worden door storting van 12 € op rekening BE91 9730 1394 3176 van Kon. Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder, 2940 Hoevenen, met juiste vermelding van naam en adres. Voor 18 € bent u steunend  en voor 25 € beschermend lid. Verdere info bij Frans Yzermans, tel. 03 664 30 98 (na 19 u.)
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *